Parlamentul European va adopta o rezolutie privind alegerile de la Chisinau, pornind de la cazurile de tortura evidentiate de delegatia care a vizitat recent R. Moldova.
„S-a ajuns pana la lucruri care pot fi asimilate cu tortura. Arestarile s-au facut ilegal, judecarea acestor cazuri s-a facut sumar de politie cu judecatori adusi in sectiile de politie", a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, citat de MEDIAFAX. Potrivit acestuia, faptele de tortura au fost confirmate si de procurorul general de la Chisinau, care a precizat ca a deschis 67 de dosare de analiza privind sesizarile de tortura. Totodata, detinutii au fost impiedicati sa-si aduca avocatii proprii, iar prestatia avocatilor din oficiu nu a fost una normala.
Pe baza raportului delegatiei PE, grupurile politice europene au intocmit mai multe proiecte de rezolutie.

Una dintre variantele de rezolutie urmeaza sa fie aprobata de PE in sedinta de joi. Rezolutia intocmita de popularii europeni „condamna puternic campania masiva de hartuire, de violare grava a drepturilor omului si alte actiuni ilegale intreprinse de guvernul moldovean in perioada postelectorala". Documentul cere investigatii speciale in cele trei cazuri de deces inregistrate la Chisinau, precum si in cazurile de viol si tortura.

Popularii europeni vorbesc si de posibilitatea organizarii unor alegeri anticipate si de necesitatea monitorizarii acestora. Proiectul de rezolutie al socialistilor europeni condamna „uzul excesiv de forta" si „brutalitatile comise de politisti asupra detinutilor", insa exprima „satisfactia ca aproape toti cei arestati au fost eliberati". Totodata, proiectul arata ca decizia de validare a alegerilor luata de Curtea Constitutionala este definitiva. Proiectul socialist de rezolutie „regreta" initiativa presedintelui Basescu de a grabi procedura obtinerii cetateniei romane de catre moldoveni. Spre deosebire de proiectul popularilor, cel socialist nu mentioneaza arestarea „pe motive politice" a afaceristului moldovean Gabriel Stati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.