Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a subliniat faptul ca daca OMS va decide, la un moment dat, sa ridice la 6, adica la nivelul maxim, alerta pandemica, acest lucru va demonstra extinderea geografica a bolii, nu gravitatea sa, relateaza AFP.
Intr-o audioconferinta cu inaltii responsabili ONU de la New York, directoarea OMS a anuntat ca numarul cazurilor de gripa H1N1 confirmate de OMS a ajuns la 1.003 in 20 de tari, dar a dat asigurari ca nu intentioneaza pentru moment sa ridice nivelul de alerta. "Nu stim cat timp mai avem inainte de a trece la faza 6, care arata ca ne confruntam cu o pandemie. Nu am ajuns acolo inca", a spus aceasta, potrivit NewsIn.

Chan a intervenit in direct, la Geneva, intr-o reuniune informala a Adunarii generale a ONU, consacrata evaluarii nivelului de pregatire a organizatiei internationale in fata gripei porcine.

In deschiderea acestei reuniuni, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a estimat ca "exista inca multe necunoscute in ceea ce priveste noua forma de gripa si pericolele pe care le prezinta". El a avertizat, insa, si in legatura cu un "exces de ingrijorare" provocat de acoperirea mediatica intensa a bolii. Secretarul general al ONU a subliniat ca, pe de alta parte, daca aceasta acoperire mediatica s-ar diminua, acest lucru ar putea duce la o "falsa impresie de siguranta". "In fata incertitudinii trebuie sa fim vigilenti", a precizat Ki-moon.

Oficialul a dat asigurari si in ceea ce priveste capacitatea conmunitatii internationale si a sistemului ONU de a face fata unei eventuale pandemii. "Din fericire, lumea este mai bine pregatita dupa eforturile desfasurate in urma aparitiei virusului gripei aviare, in 2006", a explicat acesta.

Ban a subliniat ca una dintre principalele provocari in prezent este asigurarea faptului ca toate tarile, inclusiv cele mai sarace, au "resursele necesare pentru a mentine un nivel inalt de vigilenta si pentru a-si proteja populatia". In acest sens, secretarul general al ONU si-a anuntat intentia de a prezida, peste doua saptamani, la Geneva, o conferinta a tarilor donatoare si a reprezentantilor din sectorul privat consacrata gripei porcine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.