Directorul Fundatiei pentru Politici Eficiente, Gleb Pavlovski, un apropiat la Palatului Kremlinului, prezice o noua criza politica in Ucraina, "inca din aceasta toamna", a anuntat politologul la o conferinta de presa, citata de agentia Utro. In opinia sa, la o asemenea evolutie a evenimentelor va conduce "politica economica nebuna promovata de guvernul ucrainean".

Prabusirea Ucrainei

Referindu-se la confrutarea politica din Ucraina in ajunul alegerilor parlamentare, programate pentru martie anul viitor, Pavlovski a declarat ca, "daca la acestea se vor confrunta partidul est-vest cu partidul vestului si centrului, asta va insemna prabusirea Ucrainei". "Nimeni nu doreste asa ceva", a subliniat Pavlovski.

Apreciind actiunile actualei opozitii ucrainene, in frunte cu fostul prim ministru, Viktor Ianukovici, politologul a aratat ca "opozitia a ramas in urma, ea intarzie strategic". Este acea opozitie, a continuat analistul, "care trebuie sa se concentreze nu asupra unei personalitati, ci in jurul unui program", dar un astfel de program inca nu se intrezareste.

Criza va evolua

Directorul Institutului pentru Studii Politice, Serghei Markov, este si el de acord in privinta posibilitatii ca starea de criza din interiorul actualei elite politice a Ucrainei sa se amplifice. "Catre toamna, gradul disputelor politice din interiorul coalitiei la guvernare ar putea urca pana la nivelul unui conflict deschis. Coalitia la putere nu este uniforma, iar Viktor Iuscenko este slab. Apoi, cat se poate vorbi despre lupta impotriva coruptiei, cand, in realitate, are loc o reprimare a oponentilor politici? Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru va arunca in aer stabilitatea politica. Pana la alegerile parlamentare, criza va evolua cu siguranta", a declarat Serghei Markov, pentru Utro.

Relaxare a pietei si critici

In ceea ce priveste politica economica a actualilor guvernanti de la Kiev, aceasta se dezvolta in mod eficient, spune politologul. "Chiar daca se constata o usoara incetinire a ritmului de crestere, economia merge mai departe, nu s-a oprit, iar cabinetul adopta acum masuri de majorare a veniturilor populatiei, demers care va ajuta, in acelasi timp, la o relaxare a pietei interne", a estimat Markov.

Revenind la criza politica, el este de parere ca, pe langa factorii de ordin intern, ea va fi amplificata inclusiv de criticile venite din partea Uniunii Europene. "Am vazut ca astfel de critici s-au auzit tot mai intens la adresa Georgiei - toata lumea pare sa fie inteles ca, sub Saakasvili, democratia este considerabil mai mica decat pe timpul lui Sevardnadze. Cred ca, pe masura ce nemultumirea fata de atitudinea conducerii de la Tbilisi va spori, tot mai multe suspiciuni vor aparea si in ceea ce priveste Ucraina", a afirmat Markov.

Divergente mari

Vorbind despre tandemul Iuscenko - Timosenko, Markov este de parere ca, deocamdata intre presedinte si premier nu exista disensiuni de principiu, dar ele pot aparea. in schimb, spune el, "se constata mari divergente intre echipele celor doi demnitari. in momentul actual, Iuscenko si Timosenko sunt legati de interese comune, amandoi dorind sa obtina o majoritate in parlament", a explicat interlocutorul publicatiei electronice Utro. "Iar problemele dintre ei pot aparea in legatura cu rezultatul alegerilor parlamentare, cand va deveni absolut evident ca Timosenko se poate descurca si cu alti aliati decat Iuscenko. in acest caz, la putere va veni alta coalitie, unde unul dintre ei - fie actualul presedinte, fie actual premier - ar putea sa nu fie reprezentati. Cineva va fi scos pe tusa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.