Eventuala trecere la nivelul 6 si maxim de alerta pandemica pentru a face fata gripei porcine "nu ar fi sfarsitul lumii", a afirmat directoarea generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Margaret Chan, intr-un interviu publicat luni de cotidianul El Pais, transmite AFP.
"Nivelul 6 de alerta nu inseamna sub nicio forma ca se apropie sfarsitul lumii. Este important ca acest punct sa fie clar, pentru ca in caz contrar, daca anuntam nivelul 6, provocam un val de panic inutil", a declarat Chan cotidianului spaniol.

Saptamana trecuta, OMS a ridicat nivelul de alerta la treapta 5 din 6, cerand miercuri seara guvernelor din lume sa se pregateasca pentru o pandemie "iminenta" de gripa porcina, pe care a decis sa o numeasca gripa A(H1N1), relateaza NewsIn.

"Faza 6 nu inseamna ca toate tarile sunt afectate in acelasi timp, nici ca toti cei bolnavi vor muri. Nu inseamna nici ca in tarile afectate de virus toata populatia este contaminata", a insistat oficialul OMS.

Pentru moment, aceasta boala se afla "intr-o faza foarte precoce". "Obligatia noastra este de a mentine toata atentia, de fi permanent vigilenti si de a nu lasa sa ne scape nimic", a adaugat aceasta.

Ultimul bilant prezentat de OMS, luni in jurul pranzului, confirma 1.008 cazuri de imbolnaviri de gripa porcina, printre care 590 in Mexic, 226 in SUA si 101 in Canada.

"Faza 6 inseamna pandemie si se instaureaza in cazul in care se confirma transmiterea interumana a virusului in doua regiuni diferite ale lumii. Dupa ultimele date, in Spania si Germania s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri cu transmitere secundara, adica virusul a fost contactat in cele doua tari si nu a fost importat din alte state. Astfel, avem cazuri de imbolnavire secundara pe continentul american si cel european, ceea ce ar putea duce la ridicarea nivelului de alerta de la 5 la 6", au explicat oficialii OMS pentru Romania.

Potrivit acestora, in caz de pandemie, guvernul poate decide propriile masuri suplimentare de prevenire sau tratare a cazurilor de gripa porcina, iar OMS va monitoriza raspandirea virusului cu noua tulpina si va supraveghea eficienta tratamanentului cu antivirale si producerea vaccinului impotriva noii gripe.

OMS probabil va ridica nivelul de alerta la 6, cel maxim, si va declara pandemia, a anuntat, luni, directoarea organizatiei, citata de Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.