Gripa porcina ar putea da inapoi, inainte de a reveni la suprafata cu o virulenta fara precedent, a avertizat directoarea OMS, Margaret Chan, pentru Financial Times. Chiar daca nivelul de mortalitate al virusului A pare sa se stabilizeze in lume, un al doilea val al virusului ar putea lovi.
"Daca s-ar intampla asa ceva, ar fi mai rau decat epidemiile pe care lumea trebuie sa le infrunte in secolul XXI", a subliniat Chan.

"Speram ca virusul va disparea, pentru ca, daca nu se intampla asa, ne vom indrepta spre o epidemie de amploare. Nu prezic aparitia unei pandemii, dar, daca nu suntem pregatiti, nu imi voi fi indeplinit misiunea. As prefera un exces de zel, decat contrariul", a mai spus oficialul OMS.

Epidemia de gripa porcina s-a soldat pana acum cu 23 de morti si a ajuns in 20 de tari.

Mexicul se apropie de finalul cosmarului


Presedintele Mexicului, Felipe Calderon, a anuntat ca tara sa este pe punctul de a depasi epidemia de gripa porcina, care s-a soldat deja cu 22 de morti, relateaza NewsIn, citand AFP. "Suntem in conditia de a depasi aceasta situatie de urgenta atat de delicata", a spus presedintele.

Activitatea economica. paralizata de peste o saptamana, va fi reluata miecuri. "Daca lucrurile continua asa, vom putea relua activitatile treptat", a asigurat Calderon.

Autoritatile au decretat la 28 aprilie inchiderea a circa 35.000 de restaurante, precum si a cafenelelor, barurilor, cinematografelor, teatrelor si discotecilor din Ciudad de Mexico. Aceste masuri au reprezentat o pierdere zilnica de 100 milioane de dolari pentru sectorul hotelier al capitalei.

Frecventarea hotelurilor a scazut la 10% in capitala, iar plajele sunt goale, mai ales in peninsula Yucatan, cu peste 70% anulari.
Criza sanitara ar putea costa Mexicul o jumatate de punct din PIB, adica o pierdere de 70 milioane de dolari. Tara a protestat deja oficial fata de China si cinci state latino-americane, care au anulat total sau o parte din legaturile lor aeriene.

Guvernul va analiza luni problema scolilor, inchise din 24 aprilie in capitala si trei zile mai tarziu in restul tarii. "Scolile trebuie mai intai curatate si sa se verifice daca exista conditiile sanitare necesare pentru copiii nostri", a spus liderul mexican.

Presedintele a salutat faptul ca s-a reusit "limitarea sau macar reducerea vitezei de propagare" a epidemiei, dar a acuzat in treacat SUA, pentru ca au lansat tirziu alerta de cealalta parte a frontierei. "Am actionat rapid si corect", a spus presedintele. inainte de a reaminti ca "frontul de lupta" este in spitalele mexicane, unde sunt tratati pacientii infectati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.