Directorul Centrului mexican pentru controlul bolilor, Miguel Angel Lezana, spune ca informatia genetica a virusului gripei porcine arata ca acesta este mai asemanator cu virusurile porcine asiatice si cel mai probabil a facut saltul de la animal la om in Asia, nu in Mexic.

"Corespunde unei tulpini eurasiatice. Cel mai probabil, aceasta tulpina nu circula la porcii de pe continentul american", a spus acesta, citat de cotidianul britanic Daily Telegraph, relateaza NewsIn.

Pacientul zero in Mexic, adica primul caz cunoscut de manifestare a virusului mutant, este un baietel de cinci ani numit Edgar Hernandez, care s-a imbolnavit si a supravietuit gripei porcine la inceputul lunii martie. Medicii au crezut initial ca Edgar are o forma traditionala a virusului gripei, dar dupa aparitia cazurilor de gripa porcina in mai multe tari ale lumii, un laborator american a stabilit ca si Edgar fusese infectat cu virusul H1N1.

Baietelul locuieste in La Gloria, un sat saracacios din apropierea unei ferme industriale de porci, ceea ce i-a determinat pe multi sa speculeze ca acesta a fost locul unde virusul a facut saltul de la porc la om.

Insa seful Centrului mexican pentru controlul bolilor spune ca nu exista niciun fel de dovada in sprijinul acestei afirmatii. "Este extrem de improbabil ca virusul sa fi suferit mutatia in La Gloria", a spus el. Potrivit lui Lezana, este mult mai probabil ca virusul sa fi fost dus de oameni din Asia in Statele Unite si apoi de catre imigrantii mexicani in tara de origine. Multi dintre locuitorii satului La Gloria merg sa munceasca la nord de Rio Grande.

Localnicii erau oricum de mai multi ani nemultumiti de vecinatatea fermei de porci, spunand ca se imbolnavesc de la gunoiul produs de aceasta. Proprietarii fermei au negat vehement aceste acuzatii. In februarie si martie, comunitatea a fost afectata de un val de gripa care a imbolnavit sute de persoane, inclusiv pe Edgar. Totusi, oficialii mexicani spun ca esantioanele prelevate de la celelalte victime arata ca erau infectate cu tulpini traditionale, si nu cu H1N1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.