Barack Obama a spus miercuri, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia implinirii a 100 de zile de la investire, ca a inceput sa-si puna in aplicare promisiunea de a reconstrui Statele Unite, insa i-a avertizat pe americani ca provocarile nu s-au incheiat

Obama a rezumat situatia in care se afla la 100 de zile de la preluarea mandatului intr-o conferinta de presa in cursul careia a abordat toate dosarele de criza: gripa porcina, care a provocat primul deces in Statele Unite, recesiunea, falimentul industriei constructoare de masini, Pakistanul si Irakul, relateaza NewsIn, citand AFP.

Intrebat ce l-a surprins, deranjat sau infuriat in primele 100 de zile ale mandatului, Obama a raspuns ca a fost "surprins de numarul de probleme capitale care apar in acelasi moment". "Evident ca nu ma asteptam la cea mai grava criza economica de dupa Marea Depresiune. Un presedinte are, in general, doua sau trei mari probleme, cred. Noi avem sapte sau opt", a declarat Obama.

Acesta a dat insa asigurari ca ar fi acceptat provocarea si daca i s-ar fi spus dinainte cu ce urma sa se confrunte, si anume "Irakul, Afganistanul, Coreea de Nord, adoptarea unei reforme privind asigurarea medicala, gasirea unei solutii in dosarul iranian sau pandemia de gripa porcina".

In plus, Obama se confrunta si cu probleme ale bancilor si industriei constructoare de masini. El a recunoscut ca nu poate pur si simplu "sa apese un buton pentru ca, dintr-odata, bancherii sa faca exact ce vrea el".

Presedintele a promis ca va face un efort "permanent si sustinut" pentru relansarea economiei si pentru a asigura securitatea Statelor Unite "in urmatoarele 100 de zile (...) si in toate zilele care vor urma". "Am inceput cu bine. Dar este numai un inceput. (...) Sunt mandru de ce am realizat, dar nu vreau sa ma multumesc cu aceasta", a declarat Obama.

Miercuri dimineata, presedintele american a incercat sa reinvie spiritul campaniei prezidentiale, participand la o reuniune publica intr-un liceu din Missouri, asa cum a facut cu doua zile inainte de scrutinul din 4 noiembrie 2008. "Astazi, in a 100-a zi de la investire, am venit sa va spun ca am inceput sa ne revenim, sa ne salvam si (...) sa reconstruim America", a declarat Obama, reluand una dintre temele principale ale discursului sau de investire, rostit la 20 ianuarie.

Presedintele a amintit masurile luate pentru a scoate Statele Unite din criza economica si cele care au marcat indepartarea sa de administratia fostului presedinte George W. Bush: ordinul de inchidere a centrului de detentie de la Guantanamo, interzicerea torturii si stabilirea calendarului retragerii din Irak.

Obama si-a aparat programul de reforme, pe care unii experti il considera cel mai ambitios dupa anii '30 si care va fi aplicat in domeniile educatiei, sanatattii, energiei si finantelor.

"Vedem o lumina la orizont. Dar avem inaintea noastra multe alegeri, decizii si activitati dificile", a avertizat seful statului. De la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, peste cinci milioane de locuri de munca au fost desfiintate in Statele Unite.

In pofida opozitiei adversarilor republicani, obstacolelor din calea numirii membrilor guvernului sau, a controverselor privind salariile de pe Wall Street sau privind pozitia fata de metodele folosite de Statele Unite in procesul de combatere a terorismului, Obama a ramas foarte popular in randul americanilor.Astfel, 58% dintre acestia sunt de acord cu actiunile sale, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Quinnipiac.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.