Mexicul a revizuit in scadere bilantul deceselor confirmate provocate de gripa porcina, de la 20 la sapte, a anuntat marti seara ministrul sanatatii, relateaza AFP.
"Din cele 159 de decese suspecte, numai sapte decese au fost confirmate", a declarat ministrul, precizand ca numarul mortilor suspecte a crescut de la 152 la 159.

Primaria din Mexico City a ordonat marti inchiderea tuturor restaurantelor, cafenelelor, barurilor, discotecilor si cluburilor de noapte din oras, pana cel devreme in 6 mai. Guvernul a anuntat marti seara si inchiderea tuturor "siturilor arhelogice" din tara, "pana la noi ordine", informeaza AFP, conform NewsIn.

Siturile arheologice datand dinainte ca America sa fie descoperita de Christofor Columb - de la piramidele de la Teotihuacan pana la Chichen Itza, fost oras mayas din peninsula Yucatan - sunt o atractie culturala si turistica mondiala. In conditiile in care muzeele, teatrele, gradinile zoologice si parcurile de distractii sunt inchise inca din week-end, Teotihuacan ramanea singura optiune pentru turistii din regiunea capitalei.
Cafenelele si restaurantele din Mexico City nu mai pot vinde decat la pachet, in caz contrar riscand inchiderea. Masura vizeaza evitarea aglomeratiilor, propice propagarii virusului.


In fiecare zi, aceasta incetinire a activitatii costa sectorul comercial si turistic circa 30 de milioane de dolari, iar intreaga economie din capitala circa 108 miliarde de dolari, a declarat presedintele filialei din Mexico City a Confederatiei patronale a Mexicului (COPARMEX), Juan de Dios Barba.

Autoritatile au implementat marti si un sistem pentru "evitarea vanzarii de alimente pe strada", a anuntat un oficial din administratia locala. Insa o mare parte dintre tarabele unde se vand taco si alte feluri de mancare tipic mexicane sunt inca deschise.

Federatia mexicana de Fitbal a impus marti ca meciurile programate pentru perioada 1-3 mai sa se desfasoare fara spectatori.

La randul lor, deputatii mexicani au participat marti la o sedinta cu usile inchise, iar majoritatea au purtat masti chirugicale, devenite un simbol al gripei porcine. Unul dintre alesi a stat cu masca pe fata chiar si in timp ce a rostit un discurs.

Luni, Mexicul a impus inchiderea tuturor institutiilor de invatamant din tara, dupa ce initial masura le viza numai pe cele din jurul capitalei.
Primarul Mexico City nu a respins nici posibilitatea de a impune purtarea mastilor chirurgicale in metrou, folosit de 4,5 milioane de persoane in fiecare zi.

Cel mai puternic exemplu al impactului gripei asupra activitatii profesionale a venit luni din partea grupului petrolier public Petroleos Mexicanos (PEMEX), cea mai mare companie din tara, unde femeile angajate au incetat munca pana in 6 mai, la cererea sindicatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.