Presedintele Barack Obama a ordonat lansarea unei anchete, dupa ce trei avioane, dintre care unul al Casei Albe, au survolat luni la joasa altitudine New Yorkul, provocand panica in orasul traumatizat inca dupa atentatele din 11 septembrie 2001, a anuntat marti presedintia citata de AFP.
Polemica generata de survolarea la joasa altitudine a New Yorkului, timp de circa o jumatate de ora marti, de catre un Boeing prezidential, escortat de doua avioane de vanatoare, continua marti, in timp ce Louis Calder, directorul biroului militar al Casei Albe, care administreaza flota prezidentiala, parea sa fie suspendat din functie. In cazul unei demisii sau demiterii, Calder va fi primul inalt oficial instalat in functie care a fost nevoit sa paraseasca administratia Obama, relateaza NewsIn.

Operatiunea, care a servit pentru niste fotografii, s-a desfasurat in apropiere de locul unde se aflau Turnurile Gemene si in apropiere de Statuia Libertatii, ceea ce a provocat panica si evacuari in New York.

Purtatorul de cuvant al aviatiei americane, maiorul Richard Johnson, a confirmat aceste informatii, aratand ca "misiunea implica un VC-25", codul militar al avionului prezidential Air Force One, care nu este numit in acest fel decat atunci cand presedintele se afla la bord.

Atat primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, cat si Obama au fost furiosi, potrivit apropiatilor presedintelui. Obama nu se afla la bordul avionului alb cu albastru, unul dintre cele folosite de obicei pentru transportarea sa, si nu era la curent cu aceasta operatiune inainte de izbucnirea scandalului, potrivit Casei Albe. "A fost o greseala, asa cum s-a mai spus. Am aflat despre acest lucru in acelasi timp cu voi, dar nu se va mai intampla din nou", a dat asigurari presedintele.

El i-a ordonat sefului adjunct de cabinet, Jim Messina, sa lanseze o ancheta, pentru a "inetelge cum a fost luata aceasta decizie si pentru a se asigura ca nu se va intampla din nou", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui, Robert Gibbs.

Intrebat in repetate randuri despre o demisie sau demitere a lui Caldera, Gibbs a spus ca vrea sa lase ancheta sa se derueleze. El a subliniat insa ca directorul biroului militar si-a asumat intreaga responsabilitatea.

"Am aprobat saptamana trecuta o misiune deasupra New York-ului. Imi asum responsabilitatea pentru aceasta decizie", a declarat intr-un comunicat Louis Caldera.

Potrivit lui Gibbs, ancheta nu va dura mai mult de doua saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.