Asociatia Pro Democratia (APD) si alte organizatii internationale au solicitat interventia institutiilor europene pentru stoparea politicii sistematice de intimidare a societatii civile din Republica Moldova aplicata de autoritatile de la Chisinau.

“De data aceasta sunt hartuite organizatiile membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2009 care a monitorizat procesul electoral si a declarat alegerile parlamentare din data de 5 aprilie a.c. ca fiind incorecte si partial libere”, arata un comunicat APD.

Organizatia sustine ca autoritatile de la Chisinau au initiat mai nou un control fiscal simultan al organizatiilor care fac parte din Consiliul Coalitiei pentru Alegeri Libere si Corecte, in care sunt incluse: Liga pentru Apararea Drepturilor Omului Moldova - LADOM, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Asociatia Presei Electronice – APEL, Asociatia pentru Democratie Participativa - ADEPT, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale - IDIS Viitorul, Centrul Independent de Jurnalism – CIJ, Asociatia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova – APCJM. Acest control are ca pretext asemanarea de nume si confuzia intre Coalitia pentru Alegeri Libere si Corecte si Coalitia Civica Alegeri 2009, care a depus solicitare pentru organizarea manifestatiilor din 7 aprilie din Piata Marii Adunari Nationale.

“Fara a contesta dreptul autoritatilor moldovenesti de a efectua astfel de controale, in limitele legale, consideram ca aceasta verificare simultana a celor sapte organizatii este o incercare de a timora atitudinea independenta si critica a organizatiilor tip Watch Dog si totodata de a intimida intreaga societate civila moldoveneasca”, se precizeaza in comunicatul APD.

Din acest motiv, Asociatia Pro Democratia, GOLOS (Rusia), GONG (Croatia), European House (Ungaria), Society for Democratic Culture (Albania) au solicitat interventia ferma a autoritatilor europene pentru stoparea actiunilor de intimidare a organizatiilor neguvernamentale din aceasta tara si protejarea acestora impotriva abuzurilor guvernului de la Chisinau.

Aceasta solicitare a fost transmisa catre Parlamentul European, Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, Consiliul Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.