Mai multi oficiali europeni au cerut luni Uniunii sa isi coordoneze mai bine actiunea in fata riscului pe care il presupune gripa porcina, cu trei zile inaintea unei reuniuni a ministrilor sanatatii din statele membre, relateaza AFP.

"Lucrul a inceput in aceasta dimineata (luni - n.red.). Punctul-cheie este coordonarea politicilor", a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, apotrivit NewsIn.

"Scopul este de a lua masuri coordonate"
, a adaugat el, in timp ce ministrii europeni ai sanatatii trebuie sa reuneasca joi la Luxemburg pentru a discuta despre aceasta problema.

Vondra a remarcat apoi ca nu exista "o recomandare generala a UE" in privinta calatoriilor in tarile afectate.

Mai multe state membre au recomandat cetatenilor lor sa se abtina de la calatorii in zonele afectate, iar comisarul european pentru sanatate Androulla Vassiliou a "prezentat o opinie personala" recomandand populatiei sa evite zonele cele mai afectate din Mexic si unele state americane, a precizat el.

"Gripa porcina este un eveniment care ii ingrijoreaza pe concetatenii nostri (...) Pozitia noastra este clara, vrem ca UE sa reactioneze rapid, in mod unit si ferm, iar pentru aceasta vor trebui luate mai multe decizii in zilele urmatoare",
a declarat la randul sau secretarul de stat francez pentru afaceri europene Bruno Le Maire.

El a propus "trei puncte in mod deosebit" ce trebuie adoptate de UE. "Prima propunere, ca UE sa lucreze la principii si proceduri comune pentru identificarea cazurilor suspecte. Avem nevoie de un schimb de bune practici in ceea ce priveste diagnosticarea si depistarea", a spus el. "Vrem sa definim protocoale comune tuturor statelor membre pentru ingrijirea si tratarea eventualelor cazuri severe", a adaugat el, vorbind despre infiintarea unui "ghid european pentru ingrijire si tratament".

"In cele din urma, vrem o coordonare sporita a comunicarii catre cetateni, in ceea ce priveste deplasarea, prevenirea, calatoriile",
a cerut ministrul francez. Daca toate cele 27 de state membre ar transmite populatiei aceleasi recomandari, acest lucru ar fi de natura sa ii linisteasca pe europeni, a explicat el.

In fata inmultirii cazurilor suspecte in Europa, omologul sau spaniol Diego Lopez Garrido a subliniat ca este "important" ca Bruxelles-ul sa nu cedeze alarmismului, ci sa lucreze "in mod coordonat" inainte de reuniunea de joi. "Nu exista formule noi sau proceduri de inventat. Este nevoie de vigilenta si un control exhaustiv" pentru a preveni aparitia unei epidemii, a subliniat el. Spania anuntase luni primul caz uman de gripa porcina din Europa, la un tanar care fusese in Mexic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.