Guvernul Columbiei a decretat "stare de dezastru national" pentru a putea combate mai eficient epidemia de gripa porcina, dupa ce au fost descoperite 12 cazuri suspecte, au anuntat luni autoritatile de la Bogota. La randul lor, Canada si Japonia au inasprit controalele medicale si conditiile de acordare a vizelor pentru mexicani.

Aceasta decizie ii permite Guvernului sa deblocheze un fond de pana la 15 miliarde de pesos (6,4 miliarde de dolari) pentru a cumpara vaccinuri, a anuntat ministrul protectiei sociale Diego Palacios, intr-o conferinta de presa, relateaza AFP, conform NewsIn.

Masurile preventive luate de autoritati vizeaza, printre altele, "consolidarea sistemelor de supraveghere epidemiologica, de comunicare, de informare a populatiei", a subliniat el.

Autoritatile columbiene au anuntat luni dimineata ca 12 pacienti care ar putea fi purtatori ai virusului gripei porcine sunt suspusi mai multor analize medicale, in timp ce alte opt persoane aflate sub supraveghere medicala nu sunt infectate, potrivit testelor.

"Am examinat 20 de pacienti care prezentau simptome clinice (de gripa - n.red.) si proveneau din Mexic. Dintre acestea 20, opt" au fost scoase de pe lista cazurilor suspecte, a declarat Diego Palacios. "Ceilalti 12 pacienti nu se afla intr-o stare grava, care sa ne ingrijoreze, dar ii supraveghem riguros pentru ca ar putea fi purtatori ai virusului" gripei porcine, care a provocat moartea a cel putin 20 de persoane in Mexic, a precizat Palacios.

In paralel, pasagerii provenind din Mexic sunt supusi unor evaluari medicale.

In Cartagena, port la Marea Caraibelor, autoritatile au anuntat ca navele care provin din zone unde a fost descoperita gripa porcina vor fi plasate in carantina, asa cum s-a intamplat in Barranquilla.

Ottawa impune controale medicale muncitorilor sezonieri mexicani

Si Canada a hotarat sa impuna controale medicale pentru cei circa 15.000 de mexicani care intra in tara ca muncitori sezonieri in agricultura, insa fara sa impiedice venirea lor. "Toti muncitorii straini si sezonieri provenind din Mexic trebuie sa se supuna unor examine medicale inainte de plecare. Aceastea vor consta intr-un chestionar, un examen psihiatric si masurarea temperaturii de catre doi doctori", a declarat ministrul pentru imigratie, Jason Kenney. Aceste masuri, care nu impiedica sosirea muncitorilor sezonieri mexicani in Canada, au scopul de a proteja sanatatea canadienilor si de a evita propagarea gripei porcine, a adaugat el in Camera Comunelor.

Ministrul canadian al sanatatii, Leona Aglukkaq, a declarat ca muncitorii imigrati vor fi supusi acestor teste cand vor merge sa-si ia viza de munca, in Mexico City.

Agricultorii mexicani reprezinta o parte importanta a manei de lucru sezoniere, in special in provinciile din Quebec (est) si Manitoba (centru).
Aceasta migrare sezoniera a fost instituita in 1974, prin semnarea unui acord bilateral. Potrivit Guvernului canadian, Mexicul a castigat aproape 80 de milioane de dolari in 2002 datorita muncitorilor agricoli.

"Daca acest program este interzis, va fi o catastrofa pentru mine si majoritatea colegilor mei", a avertizat in cotidianul The Globe and Mail un producator de salata de la sud de Montreal. "De indata ce un angajat tuseste, nu risc si il duc la doctor", a precizat el.


Japonia decide inasprirea conditiilor de acordare de vize pentru mexicani

De asemenea, Japonia a decis marti inasprirea conditiilor de acordare a vizelor pentru mexicani si i-a invitat pe cetatenii sai sa evite sa mearga in Mexic sau, daca se afla deja in aceasta tara, sa o paraseasca, pentru a impiedica raspandirea virusului gripei porcine. "Ministerul de Externe va cere ambasadei Japoniei in Mexic sa suspende temporar sistemul de scutire de vize si ca inaspreasca procedurile de control din aceasta tara", a declarat un oficial din minister. "Acest lucru se inscrie in eforturile noastre de a impiedica virusul sa patrunda in tara", a adaugat el.

Mexicanii care vin in Japonia nu au nevoie in general de viza obtinuta in avans, fiind suficient sa prezinte pasaportul la sosire. De acum, insa, ei vor trebui sa obtina viza de la o misiune diplomatica japoneza inainte de merge in arhipelagul nipon.

Detectata pentru prima data in Mexic, unde s-ar fi soldat cu peste 150 de morti, gripa porcina s-a raspandit in Statele Unite si Europa, dar niciun caz nu s-a inregistrat in Japonia.

"Ministrul de externe Hirofumi Nakasone le-a cerut cetatenilor japonezi din Mexic sa ia in calcul posibilitatea unei plecari anticipate, daca este posibil, pentru ca ar putea exita probleme in a parasi tara ulterior"
, a adaugat oficialul. Autoritatile japoneze se tem de o plecare in masa a strainilor din Mexic, din cauza propagarii epidemiei de gripa porcina.

Ministrul sanatatii, Yoichi Masuzoe, le-a cerut cetatenilor sa renunte la calatoriile in Mexic si in alte tari afectate de virus. El i-a indemnat pe japonezi si sa ia individual "masuri de preventie, spalandu-se pe maini, facand gargara si evitand aglomerarile".

Ministerul Sanatatii a rezervat 500 de camere de hotel in apropiere de aeroportul international Narita (regiunea Tokyo) si urmeaza se rezerve si in apropiere de alte trei aeroporturi internationale, pentru a-i putea pune in carantina, in caz de necesitate, pe pasagerii care ajung in Japonia, a anuntat agentia de presa Jiji.

De asemenea autoritatile din Tokyo au oferit doze de medicamente antigripale Tamiflu si Relenza, care permit tratarea a 8.000 de potentiali bolnavi din principalele spitale din capitala, in caz de epidemie.

Mai multe companii japoneze, printre care Honda, au anuntat ca isi anuleaza toate calatoriile de afaceri catre Mexic si Statele Unite. Fabricantul de bauturi Suntory a decis sa isi inchida centrul de productie din Mexic pana in 3 mai. De asemenea, lantul de fast-fooduri Matsuya a retras din meniurile sale carnea de porc mexicana, desi Guvernul japonez a dat asigurari ca importurile de carne nu prezinta niciun risc pentru sanatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.