Scriitorul australian Peter Carey este considerat favorit la castigarea prestigiosului Man Booker International Prize, cu o cota de 6 la 1, in timp ce peruanul Mario Vargas Llosa are cele mai mici sanse (cota 12 la 1), potrivit casei de pariuri William Hill.

Peter Carey este cunoscut cititorilor romani pentru romanul "Furtul. O poveste de iubire", aparut in colectia Raftul Denisei a editurii Humanitas. Australianul este un familiar al premiilor Man Booker, pe care l-a castigat, la categoria fictiune, pentru "Oscar and Lucinda" si "True History of the Kelly Gang". Cota de 6 la 1 inseamna ca 10 euro pariati pe Carey aduc un castig net de 50 de euro, arata NewsIn.

Urmatorii favoriti sunt cehul Arnošt Lustig, cotat cu 7 la 1, si indianul V.S. Naipaul, cu 8 la 1. Alaturi de Mario Vargas Llosa, cota de 12 la 1 o au croatul Dubravka Ugresic si scotianul James Kelman.

Laureatul va fi anuntat pe 27 mai si premiat in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Trinity College din Dublin, pe 25 iunie. Juriul este prezidat de scriitoarea Jane Smiley si compus din muzicianul si autorul Amit Chaudhuri si scenaristul eseist Andrey Kurkov. Insotit de o recompensa financiara de 60.000 de dolari, premiul se decerneaza o data la doi ani, unui autor in viata, tradus in engleza. Separat, se decerneaza un premiu pentru traducere, scriitorul laureat desemnand el traducatorul castigator, in valoare de 15.000 de dolari.

Prima editie a Man Booker International Prize a avut loc in 2005, premiul fiindu-i decernat albanezului Ismail Kadaré, ca recunoastere a valorii literare a intregii opere. Pentru acest premiu nu sunt facute nominalizari din afara, membrii juriului fiind singurii care alcatuiesc lista scurta. Ultimul laureat al editiei din 2007 este scriitorul nigerian Chinua Achebe.

Premiul este sponsorizat de Man Group plcda. Separat, in fiecare an se acorda Man Booker Prize pentru Fictiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.