Coreea de Nord a reluat tratarea barelor de combustibil nuclear provenind de la un reactor experimental, a anuntat sambata Ministerul nord-coreean de Externe citat de AFP.

"Tratarea barelor de combustibil iradiat provenind de la un reactor experimental a inceput, asa cum a anuntat ministerul nord-coreean intr-un comunicat din 14 aprilie", a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei citat de agentia oficiala KCNA, potrivit NewsIn.

"Acest lucru va contribui la consolidarea capacitatii de disuasiune nucleara a (Coreei de Nord - n.red.), pentru a asigura apararea prin toate mijloacele, pentru a face fata unor amenintari din ce in ce mai puternice ale fortelor ostile", a adaugat purtatorul de cuvant.

Aceasta decizie a Phenianului de a relua tratarea combustibilului nuclear intervine dupa ce ONU adoptase, cu cateva ore inainte, o serie de sanctiuni vizand trei companii nord-coreene pentru implicarea lor in activitatile balistice ale regimului comunist.

Coreea de Nord a anuntat in 14 aprilie ca se retrage din negocierile in sase (Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia si China), ca isi inceteaza cooperarea cu AIEA si ca isi reactiveaza instalatiile nucleare, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat lansarea unei rachete in 5 aprilie. Aceasta racheta cu mai multe etaje a zburat pe deasupra arhipelagului japonez si s-a prabusit in Oceanul Pacific.

Coreea de Nord a calificat drept o "insulta insuportabila" la adresa poporului sau decizia Consiliului de Securitate.

Phenianul isi luase in februarie 2007 angajamentul de a inchide instalatiile de la Yongbyon, care produceau plutoniu ce ar fi putut fi folosit pentru a fabrica o bomba nucleara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.