Presedintele american Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden au fost dusi la adapost pentru scurt timp vineri, dupa ce un avion neidentificat a intrat in spatiul aerian al Casei Albe si al Capitoliului, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei Robert Gibbs

"Presedintele a fost mutat pentru scurt timp, ca masura de precautie, la fel ca si vicepresedintele Joe Biden", a spus Gibbs. El a adaugat ca aceasta a fost prima data de la investirea in functie a lui Barack Obama, in luna ianuarie, cand au fost luate astfel de masuri de precautie.

Alerta a durat circa 10 minute, potrivit Secret Service, care asigura protectia personalitatilor publice. Alerta a fost ridicata atunci cand autoritatile au reusit sa stabileasca un contact radio cu pilotul aparatului.
Doua avioane de vanatoare de tip F-16 si doua elicoptere ale Pazei de Coasta au interceptat aparatul in jurul orei locale 12.30 (19.30 ora Romaniei), a spus un purtator de cuvant al Apararii Aerospatiale Nord-Americane(NORAD).

Pilotul a fost "cooperant", a declarat capitanul Gary Ross. Avionul a fost escortat pana la un aeroport situat la circa 24 de kilometri sud de Washington, iar pilotul a fost predat politiei locale, a adaugat Ross.

Casa Alba s-a aflat temporar in stare de alerta, iar Piata Lafayette, aflata langa resedinta prezidentiala, a fost inchisa. La Congres, alerta a durat circa 15 minute, a anuntat Kimberly Schneider, purtatoare de cuvant a politiei.

Potrivit Reuters, si un al doilea avion privat, de mici dimensiuni, a intrat in spatiul aerian restrictionat, dar nu a fost interceptat si a aterizat fara incidente.

Masurile de securitate din jurul capitalei americane au fost intensificate dupa atentatele din 11 septembrie 2001, cand membri ai retelei teroriste al-Qaida au deturnat trei avioane care au intrat in Pentagon si in turnurile Wolrd Trade Center. Un al patrulea aparat, care urma sa intre in Capitoliu sau in Casa Alba, s-a prabusit in Pennsylvania dupa ce s-au revoltat pasagerii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.