Parlamentul European (PE) a cerut, vineri, Comisiei Europene (CE) sa extinda, din 2012, aplicarea cerintelor de proiectare ecologica la toate produsele, nu doar la cele consumatoare de energie, precum echipamentele electrice si electronice, potrivit unui comunicat al institutiei.
Astfel, cerintele de proiectare ecologica ar putea fi aplicate si produselor care pot contribui la reducerea consumului energetic, precum ferestrele, produsele utilizate in constructii, materialele de izolatie, detergentii si dispozitivele de utilizare a apei.

Proiectarea ecologica are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului, inclusiv reducerea de energie pe tot parcursul ciclului de viata al produsului.

In afara de comportamentul consumatorului, exista doua modalitati de reducere a energiei consumate de produse, respectiv o etichetare adecvata de informare a consumatorului cu privire la consumul real de energie (de exemplu, etichetele energetice traditionale impart produsele in categorii energetice de la A la G, A ++ indicand un consum foarte economic) si cerinte legate de eficienta energetica a produselor, impuse deja in stadiul de proiectare.

"Sistemele actuale de productie si consum duc la epuizarea accelerata a resurselor naturale. 80% din impactul de mediu al produselor se poate determina in faza de proiectare. Imbunatatind proiectarea produselor putem evita risipa de resurse si ii putem oferi consumatorului produse mai eficiente, mai sigure si cu o durata de viata mai lunga", se arata in comunicat.

Extinderea aplicarii cerintelor de proiectare ecologica~ la produsele cu impact energetic, precum ferestrele sau robinetele, este un prim pas spre o politica a produselor ecologice mai ambitioasa. "In viitor, este necesar ca cerintele de proiectare ecologica sa se aplice tuturor produselor", se mai arata in comunicat.
Europarlamentarii considera ca prin crearea unei economii bazate pe utilizarea eficienta a resurselor si cu emisii reduse de carbon va fi stimulata si competitivitatea.

"Directive privind proiectarea ecologica~ reprezinta o oportunitate pentru industrie de a crea activitati economice competitive, bazate pe tehnologiile 'verzi', reducand in acelasi timp excesul de birocratie si costurile de productie", se mai arata in raportul ce a fost adoptat cu 394 de voturi pentru, 13 impotriva si 3 abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.