Faptul ca unii demonstranti moldoveni violenti au arborat si s-au infasurat cu steaguri ale UE si ale Romaniei, comportandu-se iresponsabil, nu poate determina acuzarea Romaniei sau a UE, a declarat joi, la Viena, Philip Remler, seful misiunii OSCE pentru Republica Moldova.

"Aceia care au comis violente au incercat sa se infasoare in steagurile Romaniei si ale Uniunii Europene. Acesta nu este un motiv pentru a considera ca UE sau Romania sunt responsabile pentru acte de violenta si nimeni nu ar trebui sa recurga la aceasta interpretare", a declarat Remler.

El a mai subliniat ca este important ca UE si Romania, in mod special, sa se angajaze in dialog cu R. Moldova, dar si ca R. Moldova trebuie sa faca acelasi lucru, pentru a asigura ca "iresponsabilitatea unor demonstranti violenti nu va duce la deteriorarea unor relatii care sunt benefice pentru R. Moldova si pentru cetatenii ei". Remler a spus ca OSCE apreciaza "eforturile semnificative" pe care UE le face in aceasta privinta.

In plus, oficialul OSCE a aratat ca "deteriorarea relatiilor dintre doua state membre OSCE - Romania si R. Moldova - este regretabila, mai ales din punctul de vedere al lipsei totale de dovezi pentru sustinerea acestor acuzatii impotriva Romaniei".

Referitor la proteste, concluziile lui Remler sunt clare, subliniind ca nu a fost vorba despre rasturnarea ordinii de drept. "Vasta majoritate a miilor de protestatari nu au urmarit rasturnarea violenta ordinii de drept. A fost vorba despre o exprimare a frustrarii si au gasit orice actiune violenta ca fiind respingatoare si si-au intors de indata spatele la astfel de actiuni", a declarat el.

In incheiere, Remler califica revoltele postelectorale drept "un soc pentru sistemul moldovean".

"Nu este obligatoriu ca efectele acestui soc sa fie negative pe termen lung. Speram ca liderii R. Moldova vor cugeta profund in legatura cu provocarile pe termen lung pe care le aduc protestele si care este cel mai bun mod pentru a depasi aceste provocari, astfel incat viitorul democratic si prosper pentru o R. Moldova reunita si suverana sa fie asigurat", a conchis oficialul OSCE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.