Interpolul a emis, la cererea Venezuelei, un mandat de arestare impotriva unui lider al opozitiei venezuelene, Manuel Rosales, refugiat in Peru si cautat pentru coruptie, a anuntat joi un oficial al politiei din Caracas, relateaza AFP.

"Putem spune ca a fost emisa o alerta internationala impotriva lui Manuel Rosales", a declarat Wilmer Flores, oficial al politiei din Venezuela, potrivit NewsIn.

Rosales, cautat pentru imbogatire ilicita in timpul mandatului sau de guvernator regional in 2002-2004, s-a refugiat cu familia in Peru, unde a depus o cerere pentru azil politic, spunand ca este victima unor persecutii din partea presedintelui venezuelean Hugo Chavez.

Mandatul de arestare a fost emis miercuri de justitia venezueleana, dupa ce opozantul nu a raspuns luni convocarii transmise de un tribunal din Caracas. Autoritatile vor cere Interpol sa il puna pe opozant pe "alerta rosie", care corespunde alertei maxime, a declarat Flores.

"Alerta rosie" este folosita pentru a cere arestarea provizorie in vederea extradarii unor persoane cautate.

La Lima, avocatul lui Rosales, peruanul Javier Valle Riestra, a spus ca a sesizat Interpol "pentru a nu fi emis niciun mandat" si ca a prezentat documente "ce arata ca este un caz clar de persecutie politica".
Interpolul le va examina si va informa Venezuela ca "nu poate emite un mandat de arestate", a declarat Riestra.

Lider al partidului social-democrat O noua vreme si primar in Maracaïbo, capitala statului bogat in petrol Zulia (unul dintre cele 23 de state ale Venezuelei), Rosales, fost rival al lui Chavez la prezidentiale, a intrat in clandestinitate in urma cu o luna, cand au fost demarate urmaririle penale.

El si-a anuntat intentia de a lupta pentru "eliberarea Venezuelei de sub regimul totalitar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.