CIA a cerut in mai 2002 dreptul de a folosi tehnici dure de interogare a suspectilor de terorism, iar Condoleeza Rice, in perioada respectiva consilier pentru securitate nationala, a fost unul dintre primii oficiali care si-au dat acordul, potrivit unui raport al Senatului american citat de AFP.

Agentia a primit autorizatie sa utilizeze simularea inecului, privita de multi drept tortura, in anul 2002, cand secretarului justitiei din perioada respectiva, John Ashcroft, a conchis ca aceasta tehnica este legala, se arata intr-un raport al Comisiei de informatii a Senatului dat publicitatii miercuri, care vizeaza sa faca lumina asupra exceselor comise dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Potrivit unor documente CIA citate in raport, cu noua zile inainte Rice s-a intalnit cu George Tenet si si-a dat acordul "ca CIA sa poata incepe interogatoriul prevazut al lui Abu Zubaydah", detinut de americani si suspectat ca ar fi in responsabil al-Qaida.

Acordul lui Rice a reprezentat prima aprobare a unui inalt oficial din administratia Bush a unei tehnici de interogare pe care actualul secretar al justitiei, Eric Holder, a calificat-o drept tortura, se arata in raportul care reprezinta cea mai completa cronologie realizata pana in prezent pe baza unor documente declasificate ce dovedesc sustinerea administratiei Bush pentru astfel de metode de interogare, foarte controversate.

Potrivit acestui raport, Rice si vicepresedintele Dick Cheney se numara printre cel putin cinci sau sase inalti oficiali din administratie care s-au reunit in 2002 sau 2003 pentru a dezbate practicile de interogare folosite in cazul lui Abu Zubaydah si al altor suspecti, pe care le-au aprobat si pe care le-au calificat drept legale.

Dupa o reuniune din iulie 2003, in cursul careia George Tenet i-a informat in special pe Condoleeza Rice, Dick Cheney, John Ashcroft si Alberto Gonzales (in perioada respectiva consilier la Casa Alba) despre utilizarea simularii inecului si despre alte tehnici, acestia "au reafirmat ca programul CIA este legal si reflecta politica administratiei", se arata in raport.

Documentul Senatului a fost dat publicitatii dupa ce Obama a dat publicitatii note interne din timpul administratiei Bush ce justifica din punct de vedere juridic folosirea unor astfel de metode. Aceste memorii au generat o polemica aprinsa. Obama a interzis utilizarea acestor tehnici la doua zile dupa investirea sa in functie.

Presedintele american a declarat ca din punctul sau de vedere nu ar fi potrivit sa fie urmariti in justitie agentii CIA care au folosit astfel de metode, respectand avizul juristilor administratiei Bush privind ceea ce este legal sau nu.

CIA l-a supus de 183 de ori la simularea inecului pe Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2003, si de 83 de ori pe Abu Zubaydah, potrivit New York Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.