Romii cehi au anuntat joi o serie de manifestatii impotriva intensificarii extremismului in tara lor, dupa ce incendierea recenta a unei cladiri a provocat ranirea a trei persoane, dintre care o fetita in varsta de doi ani care se afla in stare critica.

"Romii din Cehia sunt infuriati de incendierea deliberata si vor sa isi arate solidaritatea cu familia" vizata de un atac cu cocteiluri molotov in 18 aprilie, la Vitkov, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul romea.cz.
Cu arsuri pe 80% din corp, fetita in varsta de doi ani, Natalka, se afla in stare grava, potrivit unei asociatii locale contactate de AFP.

O serie de manifestatii urmeaza sa aiba loc in 3 mai la Praga si alte zece orase, inclusiv la Usti Nad Labem, unde a fost organizat recent un mars neonazist, si la Chomutov, unde autoritatile locale au permis confiscarea alocatiilor familiale ale romilor, in cazul in care acestia intarzie cu plata chiriei.

Asociatiile de romi ofera si o recompensa de 50.000 de coroane (2.000 de euro, adica peste dublul salariului mediu pe economie in Cehia) pentru orice informatie despre autorii incendiului.

Dupa incendiu, politia l-a arestat in primul rand pe tatal fetitei, cautat pentru furt. El a fost dus direct de la spital la inchisoare. Presedintele ceh Vaclav Klaus a acceptat, insa, joi sa ii suspende pedeapsa pentru ca barbatul sa mearga la spital la fiica sa, se arata intr-un comunicat al presedintiei cehe, conform NewsIn.

Comunitatea roma din Cehia, care are circa 300.000 de membri, se considera discriminata: 83% dintre ei afirma ca au suferit o injustitie rasiala in ultimele 12 luni, potrivit unui sondaj recent al Agentiei europene pentru drepturile fundamentale ale omului.

Incendiul de la Vitkov a determinat guvernul ceh demisionar, condus de Mirek Topolanek, sa anunte masuri pentru a intensifica lupta impotriva extremismului. Aceasta a fost pentru prima data de la investirea sa in functie, in ianuarie 2007, cand guvernul Topolanek a abordat problema rasismului antiromi, in conditiile in care manifestatiile extremei drepte au alimentat tensiunile in ultimele luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.