Scriitorul Camilo Jos Cela, laureat cu Premiul Nobel pentru literatura, a plagiat pasaje din cartea scriitoarei Maria del Carmen Formoso, se arata intr-o decizie judecatoreasca a tribunalului din Barcelona

Expertii literari la care a apelat instanta judecatoreasca au descoperit in cartea "Crucea Sfantului Andrei" pasaje identice sau similare cu paginile cartii "Carmen, Carmela, Carmina", pentru care Maria del Carmen Formoso a primit o distinctie literara in Spania.

Cartea scriitoarei spaniole a aparut doar cu cateva luni inaintea romanului lui Cela. Ambii scriitori nu mai sunt in viata, iar sesizarea juridica impotriva lui José Manuel Lara Bosch, directorul grupului editorial Planeta, unde a aparut "Crucea Sfantului Andrei", a fost facuta de Jesús Diaz Formoso, fiul scriitoarei.

Camilo José Cela, laureat cu Nobel in 1989 pentru una dintre cele mai cunoscute carti ale sale, "Familia lui Pascual Duarte", a fost din timpul vietii o figura controversata, mai ales dupa ce s-a descoperit rolul de informator al regimului fascist al generalului Franco.

Cateva inregistrari oficiale, facute publice in anii 2000, au scos la iveala tradarile lui Cela, care s-a infiltrat ca informator in randul scriitorilor spanioli disidenti.

José Cela s-a nascut la 11 mai 1916, in Iria Flavia. A debutat in 1942 cu „Familia lui Pascal Duarte“, iar in 1952 a publicat, in Argentina, „Stupul“, cartea sa de referinta, volum interzis multa vreme in Spania. In 1988, Cela a publicat „Cristos versus Arizona“ (Polirom).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.