Eurodeputatii Catalin Chirita si Cristian Busoi, au solicitat, la reuniunea extraordinara AFET de la Strasbourg, ca UE sa analizeze atent modul in care Guvernul comunist de la Chisinau a "fraudat" alegerile. Busoi a adaugat si ca Uniunea ar trebui sa conditioneze orice sprijin viitor acordat Republicii Moldova de pedepsirea celor vinovati de incalcarea drepturilor omului.

La reuniunea extraordinara a Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) care a avut loc miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PDL Catalin Chirita a denuntat fraudarea alegerilor din Republica Moldova si a cerut repetarea lor sub stricta supraveghere europeana. Chirita le-a spus oficialilor UE ca in Republica Moldova exista serioase suspiciuni ca alegerile parlamentare din 5 aprilie au fost fraudate de regimul comunist si ca opozitia democratica si presa independenta a semnalat neregulile existente, in special la listele suplimentare, transmite NewsIn.

"Circa zece la suta dintre alegatori au avut posibilitatea sa voteze de mai multe ori, cu acte diferite", a mai spus Chirita. "In Transnistria multi cetateni au votat fara sa prezinte nici un act de identitate, imensa majoritate a cetatenilor moldoveni aflati la munca in UE strainatate neavand, practic, posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot", a continuat eurodeputatul PDL.

Singura solutie este repetarea alegerilor din Republica Moldova, sub o stricta supraveghere internationala", considera Chirita.

Europarlamentarul crede ca "este nevoie de o colaborare intre UE si Consiliul Europei pentru a eficientiza misiunile de observare a alegerilor”. In opinia lui Chirita, aceasta eficientizare este absolut necesara, in conditiile in care misiunea UE care a supervizat alegerile de la Chisinau nu a sesizat faptul ca multi alegatori au putut sa voteze de mai multe ori, cu acte diferite.

Calin Catalin Chirita si-a exprimat dezacordul fata de discursul ambasadorului Republicii Moldova, care, in AFET, a acuzat Romania si partidele liberale de opozitie de “sustinerea unei tentative de lovitura de stat la Chisinau”, replicandu-i acestuia ca "este tipic pentru propaganda de tip comunist sa acuze asa-zise actiuni subversive cu sprijin extern si sa nege realitatea protestelor spontane ale tinerilor care nu accepta fraudarea alegerilor si nu vor sa li se rapeasca viitorul european".

Incorectitudinea alegerilor a fost denuntata si de baronesa Emma Nicholson la reuniunea AFET de saptamana trecuta, dar si de grupul ALDE, al liberalilor si democratilor pentru Europa, intr-un comunicat de presa”, a reamintit Chirita.

Liderii opozitiei din Republica Moldova, Serafim Urechean - liderul Aliantei Moldova Noastra, Vlad Filat - liderul Partidului Democrat Liberal din Moldova si Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si vicepresedintele Partidului Liberal se afla astazi la Strasbourg, in Parlamentul European, la invitatia liderului Grupului Liberal (ALDE), Graham Watson.

In acest context, Cristian Busoi (PNL) a declarat ca "Parlamentul European trebuie sa transmita un semnal politic foarte ferm ca nu tolereaza neregulile inregistrate la alegerile din 5 aprilie si mai ales gravele incalcari ale drepturilor omului ale autoritatilor Republicii Moldova ce au urmat manifestatiilor din 7 aprilie.

Europarlamentarul liberal este de parere ca UE ar trebui sa conditioneze orice sprijin viitor catre Republica Moldova de investigarea serioasa a incalacarilor drepturilor omului si de pedepsirea celor vinovati si indepartarea lor din structurile de justitie si ordine ale statului, precum si de reforma legislativa si electorala care trebuie pe viitor sa faca imposibile repetarea unor astfel de situatii.

Cetatenii moldoveni care au fost victime ale abuzurilor autoritatilor trebuie incurajati sa ceara compensatii de la statul moldovean si daca nu reusesc acest lucru sa se adreseze instantelor europene", este de parere Busoi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.