Eduardo Flores, cetatean maghiar ucis de trupele speciale boliviene saptamana trecuta, a acordat un interviu-testament unui jurnalist de la televiziunea de stat din Ungaria, inainte de a pleca in Bolivia televiziune din Ungaria, MTV1, a transmis marti seara un interviu realizat cu cetateanul maghiar ucis de fortele speciale boliviene intr-un hotel din Santa Cruz, acuzat fiind ca ar fi pus la cale o tentativa de asasinat la adresa presedintelui Evo Morales.

Este vorba de Eduardo Flores, detinator a cetateniilor maghiara si boliviana, cunoscut in presa internationala din vremea cand lupta in razboiul din Iugoslavia. El a fost ucis alaturi de romanul de origine maghiara Arpad Magyarosi si de un cetatean irlandez. Alti doi colegi de-ai lui Flores au fost arestati si in prezent se pare ca sunt intr-o inchisoare din apropiere de Santa Cruz: Elöd Tóásó, concetatean si prieten cu Magyarosi, si croatul Mario Tadici.

Interviul a fost acordat jurnalistului Andras Kepes, tocmai pentru probabilitatea in care nu s-ar intoarce din misiunea sa in Bolivia. Jurnalistul Marius Cosmeanu prezinta, pe blogul sau , fragmente din acest interviu-testament.

Jurnalistul András Kepes este, probabil, cel mai bun cunoscator al vietii si personalitatii lui Flores, ocupandu-se de biografia acestuia pret de mai bine de 15 ani, realizand si trei filme documentare, ultimul prezentat tot la MTV1, in octombrie 2009. Dupa acest interviu, insa, Flores i-a propus lui András Kepes un alt interviu, mai special, in care sa ii povesteasca de ce pleaca el, de fapt, in Bolivia. Rugamintea lui Eduardo Flores a fost, insa, aceea ca reporterul maghiar sa nu faca publica discutia decat daca bolivianul nu se va mai intoarce.

Eduardo Flores a plecat in Bolivia la rugamintea unor prieteni, pentru a organiza rezistenta armata din Santa Cruz, locul sau natal. “Situatia din Bolivia a inceput sa fie atat de critica incat sunt temeri ca se va recurge la violente.” Din cele spuse de Flores in interviu, scopul celor care l-au cautat si l-au rugat sa ii ajute a fost acela ca prin mijloace politice, “dar si prin folosirea fortei, daca va fi nevoie”, sa obtina autonomia sau proclamarea independentei in Santa Cruz.

“N-au trebuit sa ma bata foarte mult la cap”, spune Eduardo Flores, nuantand, insa, ca oamenii lui nu planuiesc atacarea centrului guvernamental, La Plaz, vor doar elaborarea unui plan de aparare. “Nu ma duc in jungla boliviana sa il joc pe Che Guevara", a mai spus el. Flores a vorbit apoi si de bani. Cei care i-au cerut ajutorul au banii necesari organizarii armatei si procurarii de armament: “Armele vor fi procurate din strainatate sau de la fata locului, prin canale ilegale, de catre cei care se ocupa de treaba asta”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.