Procesul a trei germani si un turc acuzati ca pregateau atentate mai sangeroase decat cele din Madrid din 2004, care urmau sa vizeze interese americane, a inceput miercuri la Dusseldorf, vestul Germaniei, relateaza AFP.

Este cel mai important proces antiterorism de la cele ale Factiunii Armata Rosie, potrivit analistilor: pentru prima data de la atentatele acestei grupari de extrema-stanga, in anii '70-'80, cetateni germani sunt acuzati ca pregateau un carnagiu in propria tara, relateaza NewsIn.

Judecatorii le-au cerut acuzatilor sa-si descopere capetele. Turcul Adem Yilmaz nu a vrut sa se ridice in fata judecatorilor, riscand astfel sa fie condamnat pentru ultraj. "Nu exista decat o persoana in fata careia ma ridic, Allah", a spus el.

Potrivit acuzarii, atentatele cu masina-capcana pe care le pregatea celula inainte de anihilarea sa, in toamna lui 2007, ar fi fost ordonate de o organizatie uzbeca apropiata de al-Qaida, Uniunea Jihadului islamic.

In momentul arestarii acuzatilor, in toamna lui 2007, au fost descoperite componente ce ar fi permis fabricarea echivalentului a 410 kilograme de TNT. Patru kilograme au fost folosite in atentatele din Londra, soldate cu 52 morti in iulie 2005. Atacurile urmareau sa pedepseasdca americanii si Germania, pentru angajamentul ei in Afganistan.

Pe banca acuzatilor sunt doi germani convertiti la islam - Fritz Gelowicz, 29 ani, si Daniel Schneider, 23 ani - un german de origine turca, Attila Selek, 24 ani, si un turc, Adem Yilmaz, de 30 de ani.

Cei patru, tinuti la izolare in diverse inchisori de la arestarea lor, sunt acuzati de apartenenta la o organizatie terorista externa si la un grup terorist din Germania, de pregatirea unor asasinate si pregatirea unui atentat cu bomba. Ei risca 15 ani de inchisoare, Cel mai tanar, Schneider, este acuzat si de tentativa de omucidere, pentru ca a tras asupra unui politist si risca astfel inchisoarea pe viata.

Printre tintele avute in vedere figurau o discoteca din Ramstein, unde se afla o baza militara americana, precum si baruri si aeroporturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.