Presedintele american Barack Obama nu exclude demararea de urmariri penale impotriva unor fosti oficiali ai administratiei Bush care au acordat o acoperire juridica folosirii de catre CIA a tehnicilor asimilate cu tortura, relateaza AFP.

Obama risca sa deschida o cutie a Pandorei nu numai pe plan legal, dar si politic, refuzand sa excluda o astfel de eventualitate, intr-un moment in care publicarea unor note interne din perioada Bush, ce furnizeaza justificare juridica pentru folosirea acestor metode, a provocat deja polemica. Documentele publicate de administratia Obama furnizau CIA acoperirea juridica necesara pentru a supune prizonierii la diverse tehnici de interogare dure, printre care simularea inecului, relateaza NewsIn.

Administratia Obama a explicat ca a publicat aceste note pentru ca risca sa fie obligata sa faca acest lucru prin actiunea in justitie a unei organizatii pentru libertati si pentru ca informatiile pe care le contineau erau, majoritatea, deja facute publice.

Publicarea notelor i-a expus la critici nu numai pe aparatorii acestor tehnici, ca fostul vicepresedinte Dick Cheney, ci si pe adversarii lor, dintre care multi in tabara actualului presedinte. Obama s-a trezit supus la presiuni de catre aparatorii drepturilor omului si de catre aliatii democrati, pentru ca cei responsabili pentru aceste politici sa fie trasi la raspundere.

Intrebat pe acest subiect, Obama a repetat ca ar fi "nepotrivita" demararea de urmariri penale impotriva agentilor CIA, care au condus astfel de interogatorii, dar nu au facut altceva decat sa respecte avizul juristilor administratiei Bush. "Cu privire la cei care au formulat aceste decizii juridice, as spune ca hotararea apartine de acum ministrului justitiei, intr-un perimetru determinat de diverse legi", a adaugat Obama.

Aceste declaratii au ridicat imediat numeroase intrebari: cum pot fi trasi la raspundere autorii notelor si nu si politicienii de la cel mai inalt nivel. Seful de cabinet al lui Obama, Rahm Emanuel, a spus ca presedintele nu doreste sa fie trasi la raspundere cei care "au conceput aceste politici".

Obama si-a reafirmat reticenta, spunand ca "la modul general, ar trebui sa privim spre viitor, nu spre trecut". De asemenea, si-a exprimat rezerve cu privire la o ancheta parlamentara si a declarat ca, daca aceasta ar avea loc, trebuie sa se dea garantii ca nu este politizata. Insa presedintele comisiei judiciare din Camera Reprezentantilor, John Conyers, a anuntat ca acest organism va organiza rapid audieri pe tema notelor CIA.

Un raport al Congresului, publicat saptamana trecuta, arata ca interogatoriile din Guantanamo au "pregatit scena" pentru abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak si cere o ancheta mai ampla. Potrivit raportului, vinovati pentru abuzuri sunt fostul vicepresedinte Dick Cheney, fostul secretar al apararii, Donald Rumsfeld, fostul procuror general Alberto Gonzales si alti oficiali de rang inalt ai administratiei Bush. "Oficialii civili de rang inalt au fost cei care au dat tonul", subliniaza raportul,potrivit Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.