Departamentul Institutiilor Penitenciare (DIP) din Republica Moldova a anuntat eliberarea a 98 de persoane arestate preventiv pentru provocarea de dezordini in masa in timpul protestelor din urma cu doua saptamani, informeaza publicatia Jurnal de Chisinau in editia electronica.
Potrivit DIP, in total, in Penitenciarul nr.13 din Chisinau au fost detinute 106 persoane, dintre care patru minori. DIP sustine ca, pe durata aflarii in penitenciar, nu a fost aplicata forta fizica sau alte tipuri de constrangeri sau tratamente inumane. Persoanele retinute ar fi fost examinate de catre medicii penitenciarului, li s-a evaluat starea de sanatate si, acolo unde a fost nevoie, li s-a acordat ingrijire medicala. In ultima perioada insa, pe internet au circulat imagini cutremuratoare cu tineri maltratati fara mila de catre politia moldoveana.

Presa a relatat marturiile mai multor tineri care reclamau ca au fost batuti si torturati in arest. Organizatii pentru drepturile omului, cat si barouri de avocati au luat atitudine si au anuntat ca acorda asistenta juridica gratuita victimelor. De asemenea, presa a scris despre trei tineri care ar fi decedat in perioada protestelor din 7 aprilie, fiind batuti de politie, comenteaza NewsIn.

Pe parcursul saptamanii trecute, Penitenciarul nr.13 a fost vizitat de catre reprezentantii OSCE, avocatii parlamentari si reprezentantii Consiliului consultativ – mecanismul national de prevenire a torturii in locurile de detentie, care a fost creat in 2008 in conformitate cu prevederile Protocolului optional al Conventiei ONU impotriva torturii. In cadrul acestor vizite reprezentantii autoritatilor mentionate au avut intrevederi confidentiale cu cei care sunt suspectati de savarsirea dezordinilor la 7 aprilie, mentioneaza DIP.

In prezent, in Penitenciarul nr.13, mai raman in stare de arest preventiv inca opt persoane suspectate de savarsirea acelorasi infractiuni, potrivit DIP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.