Secretarul de stat american, Colin Powell, a dat ieri asigurari Rusiei ca Occidentul nu intentioneaza sa-si extinda sfera de influenta in Ucraina si a insistat asupra dreptului ucrainenilor la libertate.
"Nu suntem in competitie, nu cerem Ucrainei, Europei Orientale si Caucazului sa aleaga intre Est si Vest", a declarat Powell, care a participat la reuniunea OSCE de la Sofia. O reuniune incheiata fara adoptarea unei declaratii comune, Moscova exprimandu-si dezaprobarea fata de textul ce facea referire la situatia din Ucraina si la prezenta militarilor rusi in Republica Moldova si Georgia.
Precizarile lui Colin Powell survin afirmatiilor facute in ajun de presedintele rus, Vladimir Putin, care a denuntat interventia Occidentului "cu casca coloniala" in Ucraina. Putin a mers si mai departe, acuzandu-i pe vestici ca isi pedepsesc opozantii "cu rachete si bombe, cum s-a intamplat la Belgrad".
Schimbul de replici intre Rusia si SUA apare pe fondul perpetuarii divergentelor intre puterea si opozitia din Ucraina. Cele doua tabere n-au putut ajunge la un acord nici in privinta reformei constitutionale, nici in legatura cu demisia guvernului condus de Viktor Ianukovici. Disputa s-a mutat din nou in parlament, care, reunit ieri in sedinta extraordinara, avea pe ordinea de zi solutionarea celor doua probleme amintite, precum si stabilirea noii componente a Comisiei electorale centrale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.