Diaspora moldoveneasca din Ucraina este revoltata de comportamentul presedintelui ucrainean Victor Iuscenko care l-a numit peiorativ pe unul dintre subalternii sai "mai, moldovene".

Presedintele asociatiei national-culturale a moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, fost viceguvernator al regiunii Odesa, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca seful statului ucrainean a umilit practic diaspora moldoveneasca. "Iuscenko a folosit cuvintele 'mai, moldovene' cu nuanta peiorativa, pentru a-si exprima dispretul fata de cel caruia se adresa", a delarat Anatol Fetescu.

Asociatia i-a trimis o scrisoare lui Viktor Iuscenko in care ii cere acestuia sa-si prezinte scuze in fata minoritatii moldovene, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta, la o reuniune pe tema agriculturii, presedintele ucrainean a facut o gluma pe tema relatiilor interetnice, apostrofandu-l pe un subaltern stangaci cu apelativul "mai, moldovene", caruia i-a dat un evident sens peiorativ. Imagini video prezentate la postul de televiziune STB il arata pe Iuscenko cerandu-i cuiva sa regleze o imagine proiectata pe un ecran. In loc sa reduca imaginea, cineva din staff-ul tehnic a mutat ecranul, ceea ce l-a facut pe presedinte sa-l apostrofeze: "Mai, moldovene!". Insa presedintele si-a dat seama imediat de gafa si a precizat ca nu s-a referit la natiunea statului vecin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.