Frontierele Irakului sint prost pazite si permit trecerea teroristilor din Siria si Iran. Gradul de securitate a zonei este mai scazut decit cu un an inainte.

Donald Rumsfeld a anuntat, ieri, ca de la caderea lui Saddam Hussein, nivelul de securitate din Irak nu s-a imbunatatit deloc. Unele zone au acum un grad de risc mai mare. Potrivit BBC, secretarul Apararii americane, Donald Rumsfeld, si-a exprimat neputinta de a opri atentatele din Irak. "Daca este ca un lucru sa se intimple, se intimpla. Dupa cum multe lucruri rele care se puteau intimpla nu s-au intimplat", a conchis inaltul oficial american. El a admis totusi ca statisticile demonstreaza ca nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste gradul de securitate in Irak.

Rumsfeld a apreciat ca s-au facut totusi progrese enorme prin organizarea alegerilor si aducerea la putere a unui nou guvern. Eforturile americane s-au indreptat acum spre sprijinirea si antrenarea fortelor de politie irakiene care combat insurgentii.

"Cel mai important lucru este ca insurgentii sint combatuti de catre poporul irakian si de catre fortele de securitate irakiene, si nu de catre Coalitie, iar acest lucru se schimba pe masura ce irakienii incep sa creada ca ei au un viitor in aceasta tara", a concluzionat Rumsfeld.

Atentate mai multe

Cel putin 22 de persoane au fost ucise, miercuri, intr-un atentat in sudul Irakului. Bomba, cu o greutate apreciata la 30 de kilograme, a explodat linga o banca de stat din orasul Kirkuk. Persoane ucise in explozie stateau la rind pentru a-si primi salariile sau pensiile de la banca. Alte 50 de persoane au fost ranite, printre care si zece copii.

Peste 900 de persoane au fost ucise in atentate teroriste in ultima luna, jumatate dintre acestea fiind de pe teritoriul Irakului. Kirkuk este unul dintre centrele importante de productie a petrolului. Este o zona populata majoritar de catre kurzi, care doresc sa capete autonomia acestei regiuni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.