Numarul bunurilor de consum retrase de pe piata Uniunii Europene (UE) a crescut anul trecut cu 16% fata de 2007, pana la 1.866, potrivit raportului anual privind sistemul de comunicare rapid asupra produselor nealimentare periculoase (RAPEX), prezentat, luni, de Comisia Europeana.

Cea mai mare pondere in cadrul produselor notificate au avut-o bunurile provenite in 2008 din China (59%), in crestere cu 7 puncte procentuale fata de 2007, relateaza NewsIn.

Produsele care au primit cele mai multe notificari au fost jucariile (498), urmate de aparatele electrice (169) si vehiculele motorizate (160), care au reprezentat 53% din totalitatea notificarilor asupra produselor care au avut un risc ridicat de consum in 2008. Produsele textile s-au clasat pe pozitia a patra, la acest capitol, cu 140 de notificari prin sistemul RAPEX.

"Acest raport demonstreaza ca nu exista compromisuri cand e vorba de siguranta. Cea mai mare provocare pentru 2009 este sa ne asiguram ca, in perioada crizei economice, firmele vor continua sa-si respecte indatoririle fata de consumatori si ca statele membre aloca suficiente resurse pentru a verifica acest lucru. Siguranta nu este un lux"
, a explicat comisarul european pentru consum, Meglena Kuneva.

Toate statele membre ale UE participa la sistemul RAPEX, iar cele mai multe notificari au fost facute in 2008 de Germania (205), Spania (163), Slovacia (140), Grecia (132) si Ungaria (129).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.