Guvernul irlandez, afectat de una dintre cele mai grave crize economice pe care le-a cunoscut aceasta tara, a lansat luni un plan de actiune vizand sa incurajeze economisirea prin promovarea mersului pe bicicleta.

Un program cu o suta de puncte dezvaluit de ministrul transporturilor Noël Dempsey isi propune sa inmulteasca de cinci ori intr-un an numarul celor care folosesc bicicleta. Astfel irlandezii ar cheltui mai putin pe benzina si intretinerea masinii, intr-un moment in care tara traverseaza o criza economica, relateaza NewsIn, citand AFP.

Cresterea pe care a cunoscut-o pana de curand Irlanda a dus la explozia vanzarilor de automobile in detrimentul bicicletei, iar in prezent, mai putin de 2% dintre irlandezi mai folosesc acest mijloc de transport. Tendinta s-a manifestat si in randul copiilor: numarul celor care merg cu bicicleta la scoala a scazut cu 83% in 20 de ani, potrivit autoritatilor.

Totusi, in capitala, reputata pentru ambuteiajele sale, un biciclist s-ar putea deplasa cu 12 kilometri pe ora, fata de 15 kilometri pe ora cu masina.

"In prezent, mai putin de 2% dintre participantii la trafic merg la lucru cu bicicleta, desi mai mult de 100.000 de persoane au de parcurs mai putin de patru kilometri pana la serviciu"
, a subliniat ministrul transporturilor.

Dupa o crestere economica ce a atins 10% pe an, Irlanda a fost prima tara din zona euro afectata de recesiune. Produsul sau Intern Brut (PIB) ar urma sa se comprime cu 7,7% anul acesta si cu 2,9% in 2010, dupa o scadere cu 2,3% in 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.