Romanul ucis saptamana trecuta intr-o operatiune care ar fi permis dejucarea unui atentat la viata presedintelui Evo Morales a fost ingropat in Bolivia, relateaza presa internationala.

Autoritatile boliviene au anuntat saptamana trecuta dejucarea unui atentat la viata presedintelui Evo Morales si a altor oficiali, operatiune care s-a soldat cu uciderea a trei dintre suspecti, printre care un roman, si arestarea altor doi. Politia a anuntat ca a confiscat arme si explozibili, precum si un computer care continea detalii despre planurile de asasinare, relateaza NewsIn.

Potrivit editiei electronice a cotidianului cubanez Victoria, bolivianul Mario Tadik si cetateanul ungar Elot Toazo, care fusesera arestati in cursul operatiunii de joi de la Santa Cruz, Bolivia, au fost trimisi la inchisoare, proprii lor avocati recomandand acest lucru pentru ca se temeau pentru siguranta lor.

Cei trei ucisi ar fi un roman, un irlandez si un alt bolivian. Potrivit presei locale, este vorba despre un bolivian cu cetatenie croata, Eduardo Rosza Flores, romanul Magyarosi Arpak (al carui nume a fost scris in mod diferit de publicatiile sud-americane) si irlandezul Dwyer Michel Martin. Daca Irlanda a deschis o ancheta in ceea ce priveste moartea cetateanului sau, autoritatile romane nu au confirmat ca Magyarosi Arpak este roman, MAE inca verifica aceasta informatie. Rosza Flores, care avea 49 de ani, a fost ingropat de familia lui, dar Magyarosi si Martin au fost inhumati intr-o groapa comuna, potrivit cotidianului cubanez.

Insa cotidianul irlandez The Independent afirma ca trupul lui Dwyer a fost predat unor reprezentanti ai statului irlandez si este in curs de repatriere. Un diplomat britanic s-a intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei din Bolivia in contextul in care, scrie The Independent, exista informatii potrivit carora irlandezul a fost ucis intr-o operatiune ilegala.

Autoritatile irlandeze au ridicat unele semne de intrebare dupa ce imagini cu trupul lui Dwyer zacand pe spate, purtand doar lenjeria intima, au fost publicate de presa. Familia tanarului de 24 de ani nu era la curent cu ce se ocupa acesta in America de Sud si si-a manifestat neincrederea fata de ideea ca acesta ar fi fost mercenar. Dwyer nu avea antecedente penale in Irlanda.

Pe de alta parte, cadavrul unui alt suspect ucis in operatiune avea mainile legate la morga, potrivit unui diplomat irlandez.

Politia a anuntat ca cei trei au fost ucisi in timpul unui schimb de focuri de 30 de minute, la un hotel din Santa Cruz, dar avocati, politicieni de opozitie si directorul Hotel de las Americas si-au exprimat indoieli. Probe medico-legale si martori oculari ar contrazice varianta oficiala, potrivit presei irlandeze, citate de NewsIn.

In timp ce misterul din jurul acestor evenimente se adanceste, presedintele bolivian Evo Morales a declarat ca este posibil ca mercenarii sa fi avut sprijinul ambasadei Statelor Unite in Bolivia, acuzand insa pentru acest lucru administratia precedenta. Administratia Obama a replicat ca Statele Unite nu sustin niciun complot impotriva presedintelui bolivian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.