Problema Constitutiei si cea a bugetului european, coroborate, implica si o decizie mai mult sau mai putin oficiala asupra procesului de extindere spre Est a Uniunii Europene. Daca inceperea negocierilor cu Turcia pe 3 octombrie a.c. sunt cotate cu zero sanse de reusita, Romania si Bulgaria vor trebui sa mai astepte cel putin un an in plus fata de termenul stabilit - 1 ianuarie 2007, pentru a intra in marea familie europeana.

"Pana cand tarile europene ca Germania, Franta si Italia nu isi vor rezolva problemele de politica si economie interne, nu se mai poate pune problema unei largiri a Uniunii", a afirmat Cameron Fraser, reprezentantul organizatiei European Policy Center. Chiar daca raportul de tara pentru Romania din toamna va fi unul favorabil, e putin probabil ca Romania si Bulgaria sa fie acceptate in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Asupra Romaniei, mai mult decat asupra Bulgariei, planeaza problema coruptiei generalizate. Nici 2008 nu pare a fi un termen sigur pentru aderarea tarii la UE. Tratatul de aderare a Romaniei trebuie sa fie ratificat de toate cele 25 parlamente ale statelor europene, ceea ce e putin probabil. Pentru ca se banuieste ca nu se va ajunge la nici o intelegere asupra bugetului Uniunii, se prefigureaza organizarea unui al doilea summit de vara la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.