J.G. Ballard, scriitor clasic al literaturii underground, laureat cu numeroase premii pentru carti ca "Nopti de cocaina", "Imperiul soarelui" si "Crash", a incetat din viata, duminica, la varsta de 78 de ani.

Decesul a survenit dupa o lunga perioada de boala, potrivit NewsIn, care ci=teaza BBC.

James Graham Ballard a debutat in 1956 cu povestiri de factura stiintifico-fantastica, puternic influentate de suprarealismul literar. In 1962 ii apar primele doua romane, "The Drowned World" si "The Wind from Nowhere", urmate de "The Drought" (1965) si "The Crystal World" (1966).

Dupa primul deceniu de creatie, proza lui dobandeste un caracter pronuntat experimental, impunandu-l ca pe una dintre cele mai cunoscute figuri ale literaturii underground prin "The Atrocity Exhibition" (1970), "Crash" (1973; Polirom, 2007), "Concrete Island" (1974) si "High Rise" (1975). Ultimele sale romane – "Cocaine Nights" (Nopti de cocaina, 1996, nominalizat la Whitbread Novel Award), Super Cannes (2000, laureat al Commonwealth Writers Prize), Millennium People (2003) si Kingdom Come (2006) – ii consolideaza viziunea intunecata, violenta si distopica asupra societatii contemporane.

"Teama mea in privinta viitorului poate fi rezumata intr-un cuvant: plictiseala. Mi-e frica doar de un singur lucru: ca totul s-a petrecut deja, ca nu se va mai intimpla nimic nou sau interesant, iar viitorul va fi doar o mare si conformista suburbie a sufletului", marturisea J.G. Ballard.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.