Cel putin 22 de persoane au murit in doua cutremure moderate care aa afectat in noaptea de joi spre vineri estul Afganistanului, au anuntat vineri autoritatile locale, citate de AFP.

"Patru orase au fost grav afectate de cele doua cutremure. In total, 22 de persoane au fost ucise si 30 ranite. Peste 200 de case sunt distruse", a declarat Said Rahman, guvernatorul districtului Khogyani. Districtul se afla in regiunea muntoasa Hindu Kush, dintre Pakistan si Afganistan, care fusese afectata in cursul noptii de doua cutremure moderate, potrivit Institutului de geofizica american (USGS).

Primul cutremur, de 5,5 grade pe scara magnitudinii de moment, a fost intregistrat la ora locala 1.57 (0.27, ora Romaniei), la 85 de kilometri sud-est de Kabul si la 140 de kilometri de orasul pakistanez Peshawar, potrivit USGS. Seismul a fost urmat, dupa doua ore, de o replica de 5,1 grade, informeaza NewsIn.

Nordul Afganistanului si Pakistanul sunt afectate frecvent de cutremure, in special regiunea Hindu Kush, situata pe linia de imbinare a placilor tectonice indiana si eurasiatica.

Un seism de 7,6 grade care a afectat nord-vestul Pakistanului si Kashmirul in octombrie 2005 a provocat moartea a 74.000 de persoane si a lasat fara adapost 3,5 milioane de oameni.

Scara magnitudinii de moment (Mw) a fost conceputa in 1977 pentru a remedia lipsurile scarii Richter, considerata ineficienta la masurarea seismelor foarte puternice. Scara magnitudinii de moment nu prezinta diferente prea mari fata de scara Richter. Un cutremur de 6 grade pe aceasta scara este considerat puternic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.