Presedintele Parlamentului moldovean Marian Lupu a recunoscut ca protestatarii de opozitie au fost tratati cu brutalitate de politie, adaugand insa ca ofiterii care se fac vinovati de aceste fapte nu ar trebui pedepsiti, pentru ca amnistia ar trebui sa li se aplice si lor.

Lupu a spus ca amnistia anuntata miercuri de presedintele Vladimir Voronin ar trebui sa se aplice atat protestatarilor care au contestat victoria comunistilor, cat si politistilor care i-au batut in arest. "Presedintele a spus ca vor fi amnistiati toti cei implicati", a declarat el pentru Financial Times. "Logic ar fi ca, daca ierti una dintre parti, sa o ierti si pe cealalta".

Dupa protestele ce au urmat alegerilor din 5 aprilie, sute de oameni au fost arestati si dusi la politie unde, potrivit unor informatii ale OSCE si ONU, multi au fost batuti si au primit pedepse scurte cu inchisoarea.

Lupu a spus ca politistii au reactionat emotional, dupa ce multi colegi de-ai lor au fost raniti in cursul protestelor, care au degenerat in violente in 7 aprilie. "Si-au vizitat colegii la spital - vreo 200 - si au vazut cat de grav raniti erau", a explicat el.

Arestarile au continuat la Chisinau, dupa ce Voronin a anuntat amnistierea protestatarilor

Voronin a anuntat amnistia dupa 10 zile de tensiuni in capitala, unde tinerii spuneau ca le este frica sa mai iasa pe strada de teama sa nu fie arestati. Insa partidele politice sunt sceptice fata de acest anunt. "Nu stiu sa fi fost cineva eliberat si chiar daca s-au facut eliberari, raul a fost deja facut", a spus primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal, de opozitie.

Miercuri, presedintele Romaniei a anuntat accelerarea procesului prin care aproape un milion moldoveni pot primi cetatenie romana, masura pe care Voronin a numit-o "ingerinta", conform NewsIn.

Rezultatele renumararii voturilor din 5 aprilie sunt asteptate vineri. Partidele de opozitie boicoteaza procesul, spunand ca acesta nu va scoate la lumina fraudele, comise la intocmirea listelor electorale, si nu neaparat la numararea voturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.