De la palme umilitoare la simularea inecului sau detentia intr-un spatiu stramt in compania gandacilor, tehnicile de interogare a suspectilor de terorism in timpul administratiei Bush, dezvaluite de succesorul sau, dau fiori.

Metodele de interogare detaliate cu o precizie aproape stiintifica in patru documente redactate de doi avocati ai Departamentului de Justitie in 2002 si 2005 sunt gradate, de la intimidarea suspectului apucandu-l brusc de guler pana la simularea inecului, asa cum precizeaza primul document, care dateaza din august 2002. AFP, citata de NewsIn, prezinta principalele tehnici de interogare, asa cum reies ele din aceste documente.

TEHNICA PERETELUI: Tehnica peretului (walling) consista in plasarea persoanei interogate langa un perete flexibil. Interogatorul trage suspectul spre el, apoi il impinge violent in perete.

PALMUIREA: Urmeaza lovituri la nivelul fetei "cu degetele usor departate", recomanda textul. Scopul de a "provoca surpriza si/sau umilinta".

IZOLAREA IN SPATII FOARTE MICI: Este recomandata "nu mai mult de doua ore" atunci cand suspectul nu poate sta altfel decat asezat si "pana la 18 ore" atunci cand este plasat intr-un spatiu mai mare, care ii permite sa stea in picioare.

OBOSEALA MUSCULARA: Detinutul este "plasat la 1,20 sau 1,50 metri de un petere" si i se ordona sa nu se miste.

PRIVAREA DE SOMN:
Privarea de somn constituie o etapa superioara. Potrivit documentului din mai 2005, au existat cazuri cand detinutii au fost privati de somn timp de 96 de ore, desi durata maxima autorizata este de 180 de ore.

INSECTE:
Folosirea insectelor este recomandata inca din primul document din 2002, in care anchetatorii sunt autorizati sa ii spuna unui detinut, adica palestinianului Abu Zubaida, ca este inchis cu o "insecta care pisca". In realitate, anchetatorii sunt sfatuiti sa foloseasca insecte inofensive, precum omizile.

SIMULAREA INECULUI: Aceasta tehnica (waterboarding) este dintre cele mai sofisticate recomandate anchetatorilor. "Individul este legat de o banca inclinata", in general cu picioarele mai sus decat restul corpului. I se acopera fruntea si ochii cu o bucata de panza, apoi se toarna apa peste panza, care in timpul operatiunii se trage si asupra nasului si gurii detinutului. Acesta este lasat sa aiba "usoare dificultati de respiratie timp de 20-40 de secunde", precizeaza documentul. Panza este apoi indepartata, detinutul este lasat sa inspire aer de trei sau patru ori, apoi operatiunea este repetata, insa nu mai mult de 20 de minute, potrivit documentului secret.

GOLICIUNE: Cele trei documente din mai 2005 abunda in explicatii la acest capitol. Intr-un document din 30 mai se precizeaza ca "goliciunea este folosita pentru a provoca un disconfort pshihologic si pentru a permite anchetatorului sa recompenseze imediat detinutul inapoindu-i hainele, in caz de cooperare".

MANIPULAREA ALIMENTARA:
Masa obisnuita este inlocuita cu un "lichid fad".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.