Teroristii islamisti raman foarte activi in UE, dar si serviciile de securitate au fost "foarte active" si au dejucat numeroase proiecte de atentate in 2008, a declarat joi un oficial EUROPOL, transmite NewsIn.

"Un singur atentat imputat terorismului islamist a fost comis in UE in 2008, intr-un restaurant din Marea Britanie, dar bomba a fost declansata prea devreme si nu s-au inregistrat victime", a explicat Mariano Simancas, directorul adjunct al Europol.

"Insa multe proiecte au fost dejucate", a precizat el, citand Germania si Italia, "iar 187 persoane au fost arestate" pentru implicare in aceste proiecte, mai ales "in Franta, Marea Britanie si Spania".

"Majoritatea sunt barbati. Erau organizati in celule autonome mici si independente, foarte mobile, iar acest lucru este ingrijorator", a declarat oficialul.

Acesti teroristi se finanteaza mai ales "deturnand fonduri destinate unor organizatii sau asociatii caritabile", iar "Internetul este mijlocul lor de comunicare si propaganda", a subliniat el.

"Numai sapte state europene au comunicat ca au fost vizate in 2008, dar amenintarea este resimtita de toate", a subliniat oficialul.

Totusi, terorismul islamist nu este forma dominanta de terorism, spune EUROPOL. Din cele 515 atacuri sau proiecte de atacuri teroriste din UE in 2008 - in legatura cu care au fost arestate 1.009 persoane - 387 sunt imputate "terorismului separatist", a declarat Simancas. Aproape toate "au fost planificate in Spania si Franta", a precizat el.

Un alt gen de actiuni este imputat "unor grupuri de extrema-stanga, anarhiste", responsabile pentru 28 de atacuri, in Spania si Grecia. In 2008 au fost arestate 58 de persoane pentru activitati teroriste legate de astfel de miscari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.