Consiliul Europei a prezentat joi un raport privind respectarea drepturilor omului in Italia, in care a criticat autoritatile de la Roma pentru noul proiect de lege privind imigratia si a cerut acestora sa condamne ferm manifestarile rasiste impotriva romilor.

“Autoritatile ar trebui sa condamne mai ferm toate manifestatiile rasiste ori de intoleranta fata de comunitatea roma si sa asigure implementarea efectiva a legislatiei antidiscriminare”, a declarat Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei.

El a recomandat ca numarul reprezentantilor grupurilor etnice in cadrul politiei sa creasca, dar si sa se infiinteze o institutie nationala independenta pentru apararea drepturilor omului, de tipul Ombudsman. "Desi au fost facute eforturi in acest sens, exista in continuare motive importante de ingrijorare in ceea ce priveste situatia romilor, politica privind imigratia si nerespectarea masurilor cu caracter obligatoriu cerute de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului", a comentat acesta in raport, potrivit unui anunt postat pe paginia de internet a Consiliului Europei.

Comisarul Hammarberg a recomandat si imbunatatirea situatiei romilor. “Acestia traiesc in Italia intr-un climat persistent de intoleranta, iar conditiile lor de viata sunt in continuare inacceptabile, asa cum le-am vazut eu in locuintele pe care le-am vizitat. Politici locale pozitive exista in acest stat si ar trebui implementate”, a explicat acesta. El si-a exprimat ingrijorarea profunda legata recensamintele desfasurate in taberele de nomazi si in legatura cu masura in care acestea respecta "standardele europene privind colectarea si prelucrarea datelor personale".

De altfel, comisarul cere autoritatilor sa creeze niste mecanisme consulatative la toate nivelele cu aceste comunitati, pentru a oferi solutii privind educatia copiilor. El spera ca “un nou plan de actiune sociala, cu masuri de integrare a romilor, va fi pus in aplicare in curand”. Acest plan va fi cu siguranta ratificat fara rezervare in Conventia privind nationalitatea a Consiliului Europei.

Comisarul a criticat aspru legea despre securitatea publica din Italia pentru posibilele efecte negative asupra drepturilor imigrantilor. "Criminalizarea imigrantilor este o masura disproportionata care risca sa alimenteze tendintele discriminatorii si xenofobe din tara", a explicat el. “Mai mult decat atat, amendamentul introdus de Senat, care permite personalului medical sa raporteze politiei imigrantii fara acte in regula care acceseaza serviciile de sanatate este foarte nedrept si poate sa-I marginalizeze pe acestia”, a mai adaugat Hammarberg. De asemenea, el s-a aratat ingrijorat si de numarul foarte mare de imigranti intorsi in tara lor de origine, cum ar fi tunisienii, care risca sa suporte torture serioase in tara lor.

El a salutat adoptarea anumitor politici pozitive, cum sunt programele interculturale de educatie, precum si dezvoltarea unui program national privind minorii neinsotiti, programe care lupta impotriva traficului de fiinte umane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.