Agentia Nationala pentru Securitate (NSA) a interceptat in ultimele luni convorbirile telefonice si emailurile americanilor la un nivel ce depaseste limitele stabilite de Congres anul trecut, relateaza New York Times

Citand surse sub acoperirea anonimatului din serviciile de informatii, NSA s-a implicat in strangerea a numeroase informatii despre comunicatiile interne ale americanilor, citeaza NewsIn.

O serie de sedinte secrete ale Guvernului au avut loc in ultimele saptamani, in replica la o controversa din ce in ce mai aprinsa generata de faptul ca unii dintre politicieni se tem ca acest aspect ar putea afecta credibilitatea eforturilor legitime de strangere de informatii, potrivit NYT.

Departamentul Justitiei a admis intr-un comunicat dat publicitatii marti ca au existat unele probleme cu operatiunile de supraveghere ale NSA, dar a precizat ca acestea au fost rezolvate.

O lege aprobata in iulie 2008 de Congres le permite agentiilor americane de informatii sa intercepteze convorbiri telefonice sau emailuri fara aprobarea instantei, numai in cazul unor tinte straine, despre care se crede ca se afla in afara tarii.

Criticii se plang ca acest lucru a permis supravegherea fara mandat a discutiilor telefonice si corespondentei electronice ale americanilor care comunica de obicei cu tinte din afara teritoriul american.

Potrivit NYT, "anchetatorii Congresului si-au exprimat speranta de a stabili daca s-au produs incalcari ale dreptului la viata privata al americanilor". "Nu se stie pana in ce punct este posibil sa fi ascultat agentia convorbirile (...) americanilor fara a fi autorizata de instanta", afirma cotidianul.

Legea din 2008 a fost introdusa dupa o controversa privind programul de interceptare interna aprobat de fostul presedinte George W. Bush in cadrul razboiului antiterorism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.