Cei cinci marinari romani de pe vasul italian Buccaneer, capturat sambata de pirati somalezi, sunt intr-o stare buna de sanatate, avand apa si alimente suficiente, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

"Ministerul roman al Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Roma, are in atentie cazul romanilor aflati la bordul vasului italian capturat sambata, pastrand legatura permanenta cu compania italiana, proprietara a navei rapite. Va asiguram de faptul ca un astfel de caz este tratat cu maxima atentie, prioritara fiind mentinerea integritatii fizice si psihice a membrilor echipajului", a declarat Alin Serbanescu pentru NewsIn.

Intrebat daca MAE roman s-a implicat direct in discutiile cu rapitorii, avand in vedere ca ziarul italian La Repubblica anunta ca Ministerul de Externe de la Roma poarta negocieri cu piratii somalezi, Serbanescu a explicat ca negocierile trebuie purtate pe un singur canal. "In asemenea situatii extrem de sensibile se aplica proceduri standard, orice abatere de la acestea putand periclita operatiunile de negociere. Conform acestor proceduri, negocierile sunt purtate de o singura voce, in cazul de fata fiind vorba de Ministerul italian de Externe, care coordoneaza actiunile de eliberare a vasului si echipajului", a spus purtatorul de cuvant.
Totodata, Serbanescu a mai declarat ca, din informatiile pe care MAE le-a primit pana in prezent, rezulta ca cei cinci cetateni romani sunt intr-o stare buna de sanatate, avand apa si alimente suficiente.

Nava italiana Buccaneer, cu 16 membri ai echipajului la bord - 10 italieni, cinci romani si un croat - a fost capturata sambata de piratii somalezi si a fost dusa la tarm luni, in regiunea autodeclarata autonoma Puntland. In zona s-a deplasat si nava de razboi italiana Maestrale, cu 220 de oameni si doua elicoptere la bord, care este pregatita sa intervina in orice moment, potrivit unor surse oficiale, care au subliniat, insa, ca aceasta este privita drept ultima optiune.

In total, zece romani se afla in prezent in mainile piratilor. Alti cinci marinari romani de pe doua nave sunt in prezent sechestrati de piratii somalezi. Trei dintre ei faceau parte din echipajul vasului grecesc Titan, capturat in 20 martie. Alti doi romani se aflau pe vasul grecesc Saldanha capturat in 22 februarie. In ambele cazuri, companiile care detin navele sunt cele care se ocupa de eliberarea lor. In mod obisnuit, cazurile de acest gen se rezolva prin plata unei rascumparari de catre compania armatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.