Deputatii PNL din Parlamentul European au precizat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, in cadrul sedintei grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, s-a decis sustinerea unei rezolutii cu privire la situatia din Republica Moldova.

"In urma initiativei deputatilor liberali romani, grupul ALDE a decis astazi sa promoveze o rezolutie in Parlamentul European si sa cheme Consiliul si Comisia la o dezbatere in plenara de saptamana viitoare de la Strasbourg cu privire la situatia din Moldova", se arata in document, conform NewsIn.

Potrivit comunicatului de presa, interventia europarlamentarilor romani a fost sustinuta de baroneasa Emma Nicholson, care a participat la observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, ca reprezentant al Parlamentului European. De asemenea, initiativa pentru o rezolutie privind Republica Moldova este sustinuta, conform sursei citate, si de presedintele grupului ALDE, Graham Watson.

In cadrul sedintei grupului ALDE, sefa delegatiei PNL, Renate Weber a explicat ca "ceea ce se intampla intr-o tara la granita Uniunii nu poate fi tolerat". "Europarlamentarii trebuie sa fie fermi in condamnarea acestor actiuni, pentru ca ei vorbesc in numele cetatenilor care i-au trimis in Parlamentul European, iar cetatenii nostri nu tolereaza astfel de comportamente nedemocratice", a sustinut Weber.

La randul sau, eurodeputatul Cristian Busoi, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a sustinut, in cadrul dezbaterii din grupul ALDE, ca "alegerile din Republica Moldova au fost fraudate si rezultatul lor falsificat". "Cerem oprirea intimidarii, rapirii si torturarii cetatenilor moldoveni, eliberarea imediata a celor arestati si continuarea procedurilor judiciare in conformitate cu legile internationale", a afirmat Busoi.

"Parlamentul European va discuta aceasta tema in reuniunea extraordinara a Comisiei pentru Afaceri Externe in aceasta dupa-amiaza, unde deputatii liberali vor participa la dezbatere", se arata la finalul comunicatului.

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, se afla miercuri la Bruxelles pentru discutii cu reprezentanti ai familiilor politice europene pe teme de interes european, informeaza un comunicat al Ministerului de Externe. Cu aceasta ocazie, Diaconescu va participa si la dezbaterile din Comisia pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European dedicate situatiei de la frontiera estica a Uniunii Europene, in contextul evenimentelor de la Chisinau.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu va avea la Bruxelles intrevederi cu o serie de reprezentanti ai familiilor politice europene, printre care presedintele grupului PPE, Joseph Daul, cel al liberalilor, Graham Watson, cel al socialistilor, Martin Schultz si cu presedintele AFET, Jacek Wolski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.