Un vis vechi de aproape un secol s-a mutat cu un pas mai aproape de realitate, marti, cand a fost aleasa echipa condusa de David Adjaye, celebrul arhitect tanzanian, pentru a proiecta Muzeul National de Istorie si Cultura Africana-Americana, care urmeaza sa fie inaugurat in 2015

Castigatorii competitiei de design, printre care se numara si Grupul Freelon, Davis Brody Bond si SmithGroup, au fost alesi in detrimentul altor cinci echipe incluzand nume celebre ca Norman Foster si Diller Scofidio & Renfro.

Este de asteptat ca muzeul sa coste peste 500 milioane de dolari si va fi construit pe un sit langa Washington Monument, dupa o perioada de trei ani in care echipa castigatoare va avea timp sa isi transforme ideile intr-un proiect realizabil. Muzeul a fost infiintat in 2003 printr-un act al Congresului. Si, desi nu are inca un sediu, a inceput deja colectarea de artefacte, desfasurarea de seminarii si alte evenimente, inclusiv un program recent de doua zile al miscarii Black Power.

Eforturile de a construi un museu national al istoriei negrilor au inceput inca din 1900, insa constructia a fost impiedicata de o politica de opozitie pana tarziu in 1990. Printre opozanti este si Jesse Helms, Republican din Carolina de Nord, care in 1994 a blocat trecerea in Senat a unui proiect de lege care ar fi autorizat muzeul, spunand ca nu exista motive pentru care Congresul 'sa ridice ancora' pentru un asemenea proiect. Costurile actuale ale muzeului vor fi suportate jumatate de catre guvernul federal si jumatate prin donatii private.

David Adjaye, care lucreaza in Londra, iar recent si-a deschis birouri in New York si Berlin, este celebru datorita stilul sau colorat si electric al proiectelor pentru Centrul Nobel pentru Pace din Oslo si al Muzeului de Arta Contemporana din Denver cat si pentru locuintele si studiourile pe care le-a creat pentru artisti si celebritati ca Alexander McQueen designerul de moda, si actorul Ewan McGregor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.