Politia moldoveana i-a eliberat pe cei doi tineri care au arborat pe sediile Presedintiei si Parlamentului de la Chisinau tricolorul romanesc si drapelul UE in timpul protestelor violente din 7 aprilie, relateaza Jurnal de Chisinau.
Cei doi tineri au marturisit ca au facut acest gest pentru a linisti masele, dar site-ul stireazilei.md dezvaluie faptul ca acestia au participat si la distrugerea cladirii, potrivit unor imagini video postate pe site-ul stireazilei.md. Portalul afirma ca din imagini "se vede clar ca tinerii distrug intrarile in Parlament, discutand in acelasi timp cu cineva din interiorul cladirii".

Potrivit site-ului cei doi introduc hartii in Parlament, hartii de la care ar fi fost aprins focul din cladire.
Ion Galatchi, in varsta de 17 ani, si Dragos Musteata, de 19 ani, au fost pusi in libertate ieri seara si niciunul dintre ei nu a fost batut. Contactate de Jurnal de Chisinau, familiile celor doi tineri au declarat ca acestia se afla la ore, in conditiile in care alte persoane retinute de politie pentru ca ar fi participat la protestele din 6-7 aprilie au primit interdictie de a parasi locuinta timp de 20 de zile, nu au dreptul sa mearga la ore si risca sa fie exmatriculate.

Contactate de Jurnal de Chisinau, familiile celor doi tineri au declarat ca acestia se afla la ore, in conditiile in care alte persoane retinute de politie pentru ca ar fi participat la protestele din 6-7 aprilie au primit interdictie de a parasi locuinta timp de 20 de zile, nu au dreptul sa mearga la ore si risca sa fie exmatriculate.

Cei doi tineri, carora le-au fost intocmite dosare penale cu acuzatia de participarea la tentativa de lovitura de stat, au fost pusi in libertate marti seara, informeaza NewsIn.

Ministerul moldovean de Interne a dat publicitatii anterior imagini in care cei doi tineri depun marturii, spunand ca initiativa de a arbora drapelele UE si ale Romaniei le-a apartinut si ca nu au fost fortati de politie si de reprezentantii Serviciului paza de stat.

„Am urcat sa arboram steagurile, pentru a linisti multimea si pentru a-i demonstra ca aceste cladiri sunt ca si cucerite si ca acesta nu este un obiect de distrus si trebuie sa se opreasca. Am negociat si am urcat cu doi reprezentanti ai politiei si am instalat steagul. Cand am coborat, am observat ca multimea se mutase la Parlament. Noi, crezand ca o sa ajute ceea ce am facut la Presedintie, am incercat sa facem si la Parlament tot asa. La Parlament insa a fost mai greu sa intram – am fost si udati... Totusi am intrat si tot asa am negociat cu politia ce am putea face ca sa oprim masele de la distrugere”, a declarat Ion Galatchi.

Dragos Musteata a declarat ca initiativa de arborare a drapelului a venit "de la unul dintre protestatari”. "Eu am preluat idea si mi-am dat seama ca acest gest ar putea sa linisteasca masele. Odata ce ai pus drapelul pe Presedintie, oamenii inteleg ca cladirea este a noastra si nu mai are rost sa se ajunga la varsari de sange”, a spus Dragos Musteata.

Cei doi tineri au afirmat ca presa si liderii partidelor de opozitie au interpretat gresit evenimentele, cand au spus ca steagurile Romaniei si UE au fost arborate pe Presedintie si Parlament cu complicitatea fortelor de ordine. Intr-una dintre pozele de la evenimentele din 7 aprilie, cand au fost devastate Presedintia si Parlamentul, langa cei doi tineri care arboreaza steagurile pe sediul Legislativului se vede si un politist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.