Circa 6.000 de manifestanti georgieni au protestat marti, pentru a sasea zi consecutiv cerand demisia presedintelui Mihail Saakasvili, care a acuzat Rusia ca se afla in spatele acestei mobilizari.
Organizatorii manifestatiilor au anuntat ca vor instala noi corturi in strada, dupa cele 20 intinse luni. "Vom ridica un nou camping astazi (marti - n.red.) si vom continua astfel in fiecare zi", a declarat opozantul Levan Gaceciladze, candidat de opozitie la alegerile prezidentiale din 2008. Noile corturi vor fi instalate in fata sediului televiziunii publice georgiene, a precizat el.

Cira 1.000 de persoane s-au reunit in jurul acestei cladiri, construind patru "celule" si blocand una dintre principalele strazi din Tbilisi.

Mii de sustinatori ai opozitiei au iesit in strada de joi, ceea ce reprezinta cea mai ampla miscare de protest din aceasta tara dupa conflictul dintre Rusia si Georgia, din luna august.

In paralel, Saakasvili a acuzat marti Rusia ca in ultimele saptamani si-a consolidat fortele din republicile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia si a sugerat ca tot Rusia este cea care finanteaza si protestele de la Tbilisi. "Concentrarea de forte militare ruse in Georgia este si mai mare decat in august, desi nu exista nicio amenintare militara", a declarat el. "Totul are legatura cu evenimentele interne actuale. Dar, asa cum au aratat cele mai recente evenimente, nu conteaza sumele de bani care provin din strainatate, Georgia este o tara stabila si este imposibil sa fie create probleme grave" a adaugat el.

Autoritatile georgiene au afirmat in repetate randuri ca Rusia sustine financiar miscarile care urmaresc sa il indeparteze de la putere pe Saakasvili. Dar opozantii neaga ca ar fi ajutati de Moscova. Ei il acuza, in schimb, pe presedinte ca nu a gestionat bine conflictul cu Rusia si a devenit din ce in ce mai autoritar dupa sosirea sa la putere, in 2003.

"Am petrecut noaptea aici pentru ca trebuie sa plece. L-am sustinut in timpul Revolutiei Trandafirilor, dar in prezent a tradat poporul, nu a facut nimic pentru popor", a declarat Tariel Ghegulia, in varsta de 58 de ani.

Prezenta opozantilor pe strazi a scazut semnificativ in weekend, la mai putin de 4.000 de persoane, data de 60.000 joi, dar a crescut din nou luni (20.000 de protestari).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.