Scriitorul si academicianul francez de origine rusa Maurice Druon, autorul "Regilor blestemati", a incetat din viata ieri, la varsta de 90 de ani, a anuntat Academia Franceza.
Fost ministru al culturii, deputat si europarlamentar, Druon a fost un aparator fervent al puritatii limbii franceze, fiind unul dintre cei care s-au opus introducerii formei de feminin pentru anumite substantive care nu aveau (avocat, avocata, de exemplu). Membru al Rezistentei in timpul ocupatiei naziste, Druon a compus impreuna cu unchiul sau "Chant des partisans", care avea sa devina imnul acesteia, relateaza NewsIn.

Fiul unui rus, nascut in 23 aprilie 1918 la Paris, Druon urma cursurile Scolii libere de stiinte politice in momentul izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Elev la scoala de ofiteri, evadeaza in 1942 si merge la Londra. Corespondent de razboi in timpul conflictului, incepe sa se consacre literaturii dupa sfarsitul acestuia, descriindu-si experienta de combatant in primul sau roman, "La Dernière brigade" (1946). Opera sa este apoi marcata definitiv de trilogia "La Fin des hommes" - "Les Grandes Familles" (1948), "La Chute des corps" (1950), "Rendez-vous aux enfers" (1951)) - si de monumentala fresca istorica "Les Rois maudits", evocare in sapte volume a ultimilor Capetieni, carora le descrie declinul.

Pasionat de istorie si atras de tragic, Druon se vrea romanesc, violent, pasional. Ales in 1966 membru al Academiei Franceze, la 48 de ani, devine cel mai tanar membru al acesteia. Cariera sa ia o turnura politica in 1973, cand este numit ministru al culturii (1973-1974). Dupa ce criticase revoltele din mai 1968, anunta ca nu le va acorda subventii "celor care vin la minister sa ceara de pomana cu un cocteil Molotov in mana".
Incepand din 1977, Maurice Druon se implica in partidul gaullist RPR. Ales secretar pe viata al Academiei Franceze in 1985, demisioneaza in octombrie 1999 pentru a se consacra scrisului.

Foarte cunoscut in Rusia, tara de origine a tatalui sau, cartile sale si in special "Regii blestemati" erau printre putinele carti straine autorizate si traduse in URSS. Druon avea relatii excelente cu premierul si fostul presedinte Vladimir Putin. Cei doi s-au intalnit de mai multe ori incepand din 2003 in Franta si Rusia, iar in 2006 Druon a devenit membru al Academisie ruse de Stiite pentru "contributia sa importanta la relatiile contemporane franco-ruse" si pentru rolul sau in "formarea unei imagini pozitive a Rusiei printre intelectualii francezi".

Putin, pe atunci presedinte, l-a primit pe Druon la resedinta sa din apropiere de Moscova. "Este o mare fericire sa discut cu un om care a trait o viata de legenda", declarase atunci Putin. In februarie acelasi an, cei doi s-au intalnit din nou intr-un sat din apropiere de Bordeaux, in timpul unei vizite de stat a lui Putin in Franta. In mai 2008, Druon a primit vizita lui Putin la domiciliul sau parizian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.