Noul premier ungar, Gordon Bajnai, este un tanar economist in varsta de 41 de ani, aparut din lumea afacerilor, care este amuzat de cotele de popularitate si promite "sange si lacrimi" ungurilor pentru salvarea tarii, lovita dur de criza economica mondiala, relateaza NewsIn.
Prieten de multa vreme cu premierul socialist demisionar, Ferenc Gyurcsany, si el aparut din cercurile de afaceri, Bajnai reprezenta atat de mult tipul tanarului om de afaceri de succes incat, initial, liberalii, i-au respins candidatura, spunind ca nu vor sa "promoveze o clona" lui Gyurcsany.

Mandatul sau la conducerea guvernului de criza nu va dura decat un an, pana la alegerile legislative din primavara lui 2010, a promis marti Bajnai in Parlament. "Un an, un guvern, un forint", a spus el, anuntand ca va avea un salariu simbolic de un forint.

Tacut si retinut, el pare mult mai tanar. Fost cofondator, impreuna cu Gyurcsany, al Uniunii pentru socialismul democratic - efemera miscare de tineret creata in urma cu 20 de ani - Bajnai nu are insa excentritatea premierului demisionar.

Dorind sa se concentreze pe planul de salvare pentru a scoate Ungaria din criza, el a anuntat ca lasa altora luptele ideologice. "Nici eu, nici ministrii mei experti nu vor participa la viitoarea campanie electorala" din primavara lui 2010, a spus el, subliniind ca nu este "nici rivalul, ici inamicul" cuiva.

Bajnai s-a nascut la 5 martie 1968 in orasul Szeged, si-a facut studiile universitare la Budapesta, unde a obtinut diploma in economie in 1991. A efectuat un stagiu la Banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare din Londra in 1993 si a lucrat apoi in diverse societati pana in 1995, cand a devenit directorul societatii bursiere CA-IB Securities.

Din 2000 pana in 2005, a condus marea societate de investitii Wallis si a fost pentru scurt timp la conducerea aeroportului din Budapesta.

Ales "Tanarul manager al anului" in 2003, el a aparut pe scena politica in 2006, perioada ce a coincis cu nominalizarea sa la conducerea unei administratii publice, ca director al Agentiei nationale pentru dezvoltare, apoi si-a asumat diverse functii la Ministerul pentru Dezvoltare regionala si colectivitati locale.
La 1 mai 2008, de Ziua Muncii, devine ministru al economiei.
Are doi copii si este separat de sotia sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.