Elevii si studentii moldoveni care invata in Romania si au trecut granita in ultimele zile au fost interogati in vama, informeaza Jurnal de Chisinau.
"Fiecarui student sau elev i se verifica bagajul, cu toate ca nu au controlat niciodata bagajele in cei patru ani de studii", a declarat L.M., elev la un liceu din Romania, care a intrat in tara prin punctul vamal Sculeni.

Toti elevii si studentii care vin in vacanta, sunt interogati timp de 10-15 minute de trei persoane imbracate in civil si doi angajati ai vamei, potrivit Jurnalului de Chisinau, citat de NewsIn. Ei sunt intrebati ce parere au despre ce se intampla in Republica Moldova, daca au votat si cu cine anume, ce parere au profesorii romani despre evenimentele de la Chisinau, ce i-au indrumat profesorii pentru perioada vacantei. De asemenea, tinerii sunt obligati sa isi dea numarul de telefon de la domiciliu, cine sunt parintii si unde lucreaza.

"Pe tot parcursul interogatoriului, au vorbit calm si amabil. La sfarsitul 'conversatiei' ni s-a urat 'Bine ati revenit in tara!'", mai sustin tinerii.

La vama Leuseni insa, lucrurile stau altfel, potrivit martorilor citati de publicatia moldoveana. Ana, care studiaza la Bucuresti, a vrut sa treaca vama vineri, 10 aprilie, si spune ca vamesii s-au purtat urat cu toti cetatenii moldoveni care au trecut granita. Cei 30 de pasageri au fost coborati din autocar si tinuti sase ore in vama. "Au pus separat baietii de fete, adultii de adolescenti. Ne-au tinut in frig, fara sa ne dea un pahar cu apa, fara explicatii. Am fost supusa unui interogatoriu si intimidata", a relatat Ana. "Mi-au cerut numarul de telefon de acasa. Deoarece parintii nu au raspuns la telefon, au cerut mobilul. Nu am vrut sa-l dau, caci e ceva personal, atunci m-au intimidat si m-au agresat verbal", a spus tanara, adaugand ca de aceeasi primire au avut parte si prietenii ei care au trecut prin vama Leuseni in zilele urmatoare.

Contactati de Jurnal de Chisinau, oficialii de la vamile Sculeni si Leuseni au refuzat sa comenteze.
Pe de alta parte, avertismente de acest gen circula si pe internet. "La vama sunt opriti cei care sunt la conducerea organizatiilor de basarabeni si cei care au iesit in fata la protestele din Romania. Ei au liste cu nume, au date sunt foarte informati", se arata intr-un astfel de mesaj. "Sunt cautati Dan Nicu, Andrei Savciuc, Crina Ciobanu,- asta la Albita, dar si la Sculeni au liste din cate am auzit de la cei din Iasi. Cel cu care stateam alaturi in autocar a fost intors inapoi dupa ce l-au tinut in vama cateva ore. Si inca ceva: sa nu aveti cu voi simboluri sau ziare sau ceva cu Basarabia sau altceva suspect pentru comunisti", mai avertizeaza mesajul care circula pe internet.

"Si eu am fost intrebata de aceste nume, dar si de alti studenti moldoveni care invata in Bucuresti. (...) Asa intrebau de parca era vorba de niste criminali", adauga o alta studenta. "M-au intrebat de vreo trei ori daca sunt membru in Uniunea tinerilor basarabeni din Romania si ce stiu despre cei care scot studentii in strada".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.