Congresul bolivian a adoptat marti dimienata o noua lege electorala, care va stabili regulile pentru alegerile prezidentiale si legislative din 6 decembrie, lucru ce l-a facut pe presedintele Evo Morales sa renunte la greva foamei, pe care o tinea de sase zile, relateaza AFP.

Dupa noua ore de dezbateri, parlamentarii din cele doua Camere, reuniti in Congres, au adoptat compromisul gasit luni de legislatorii din majoritate si opozitie. El prevede mai ales infiintarea unui nou registru electoral actualizat si biometric, cu amprente digitale, care va fi folosit pentru prima data. Aceasta era o cerere-cheie a opozitiei de dreapta, care dorea garantii de transparenta, scrie NewsIn.

Dupa vot, Morales, care spera sa obtina in decembrie un nou mandat, a pus capat grevei foamei, folosita pentru a face presiuni in vederea accelerarii adoptarii legii.

Opozitia acuza majoritatea ca vrea sa-si asigure o ampla majoritate la legislative, printr-un registru datat, dar si prin votul bolivienilor din strainatate. Presedintele Congresului bicameral le-a cerut sambata parlamentarilor de dreapta sa revina la lucu de duminica, spunand ca acestia nu mai au scuze, dupa recenta deschidere din partea presedintiei.

Circa 1.500 de sustinatori ai lui Morales intrasera si ei in greva foamei.

Antiliberalul Morales este favorit la scrutinul prezidential din decembrie pentru un nou mandat de cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.