Doar 34% dintre alegatorii europeni vor merge sa voteze la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, arata un sondaj european ale carui concluzii au fost obtinute de AFP.

Potrivit Eurobarometrului realizat pentru Parlamentul European intre jumatatea lunii februarie si jumatatea lunii martie pe un esantion de 27.218 de cetateni din cele 27 de state membre UE, 53% dintre cei chestionati au declarat ca nu sunt interesati de alegerile europene, relateaza NewsIn.

Circa 62% dintre participanti considera ca votul lor nu va schimba nimic, iar 55% sunt de parere ca "Parlamentul European nu trateaza destul problemele" care ii intereseaza pe ei.

Indiferenta a sporit de la precedentul studiu, realizat la sfarsitul anului 2008, cand 37% se declarau gata sa mearga la vot.

Desi sondajul, realizat cu cinci luni inainte de scrutin, nu permite deducerea ratei de participare, aceste date sunt de natura sa ingrijoreze Comisia si Parlamentul European, pentru ca se traduc printr-o "scadere semnificativa a increderii in institutii", subliniaza autorii sondajului in concluziile lor.

Increderea in Parlamentul European scade cu 6% (45% fata de 51% la Eurobarometrul precedent, la sfarsitul anului 2008), in Comisie cu 5% (42% contre 47%), iar in Banca Centrala Europeana cu 9% (39% fata de 48%), potrivit sondajului.

Criza economica si sondajul cantaresc greu in aceasta scadere a increderii: 57% dintre persoanele interogate (+10%) au plasat somajul in fruntea preocuparilor lor, urmat de inflatie si puterea de cumparare (52%, +7%).

Doar o treime dintre alegatori (36%) spun ca au vazut, citit sau auzit vorbindu-se despre actiunile initiate de institutii pentru a combate criza. Iar dintre ei, doar 44% considera aceste actiuni pozitive, iar 21% negative.

Alegatorii care spun ca vor merge la vot precizeaza ca isi vor definitiva optiunea pe baza experientei candidatilor in probleme europene (39%), a pozitiilor lor in problemele interne (35%), dar si a notorietatii candidatilor (30%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.